Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Tulcea, dominată de baronul Constantin Hogea. Prietenie între liderii PSD și PNL de pe malul Dunării

Facebook/Constantin Hogea

Tulcea este unul dintre cele mai importante orașe ale țării, chiar dacă n-a cunoscut dezvoltarea în ultimii 30 de ani și s-a prăbușit totul pe malul Dunării. Baronul Constantin Hogea este unul dintre vinovații pentru situația deplorabilă în care se găsește azi Tulcea. Dar PNL s-a dezis de Hogea în ultimii ani, de când au ieșit la iveală problemele acestuia cu justiția, și acum vrea să elibereze orașul din mâinile baronului și ale influenței PSD care a preluat controlul în Consiliul Local.

Constantin Hogea este la al patrulea mandat de primar al orașului Tulcea, iar până în prezent nu și-a anunțat intenția de a candida și în 2020. În urmă cu patru ani, acesta a candidat independent la alegerile locale, însă n-a avut un adversar care să-i pună probleme. Majoritatea în Consiliul Local Tulcea a fost formată în 2016 de PSD+ALDE+PMP+Independent. După ce ani de zile Hogea a fost baron PDL, acesta a ajuns sub influența PSD în oraș. În trecut, Hogea a mai format majorități inclusiv cu PPDD, partid condus de Dan Diaconescu. Niciodată n-a fost un susținător al fuziunii PDL-PNL, motiv pentru care în 2016 a ales să fie independent și să sfideze organizația PNL Tulcea.

Constantin Hogea, sursa foto: tlnews.ro

În decembrie 2019, Constantin Hogea a fost arestat de DNA, pentru 30 de zile, fiind acuzat că ar fi primit mită un apartament. Totuși, problemele cu justiția par să nu-l oprească din cariera politică și Hogea ar putea candida din nou ca independent.

Ștefan Ilie, PNL

Ștefan Ilie este candidatul ales de PNL pentru a candida la Primăria Tulcea, la alegerile locale din 2020. Acesta conduce organizația PNL Tulcea și are suficiență experiență în administrația locală, fiind primar al comunei Luncavița din 2004.

Ștefan Ilie, sursa foto: tulceanoastra.ro

Primarul Ștefan Ilie spune că „în ultimii ani” comuna a atras fonduri europene de 20 de milioane de Euro. O sumă foarte mare pentru o comună cu doar 4.000 de locuitori. Dar managerul proiectelor cu fonduri europene, din Primăria Luncavița, este chiar Marian Ilie, fratele primarului. Probabil familia Ilie se va muta și la Primăria Tulcea dacă vor câștiga alegerile locale. Nu are probleme cu justiția, dar care au fost criteriile pentru care și-a angajat chiar fratele într-o funcție cu asemenea importanță.

La fel ca mulți primari, Ștefan Ilie are obsesia fondurilor europene, promovându-se cu mesajul „eu chiar știu ce e de făcut”. La alegerile europarlamentare și prezidențiale, PNL s-a impus în Tulcea, dar PSD și USR-PLUS rămân foarte aproape. Ștefan Ilie face marea trecerea de la politica unei comune, la politica unui oraș reședință de județ, în cazul în care va câștiga.

Totodată, trebuie precizat că Ștefan Ilie este prieten cu Horia Teodorescu, președintele PSD Tulcea, dar a evitat mereu să vorbească despre această legătură personală.

Andaluzia Luca, PSD

Andaluzia Luca, viceprimarul orașului Tulcea, a fost desemnată, încă din 2019, candidatul PSD la alegerile locale din 2020 pentru Primărie. Dar interesantă este declarația ei prin care a precizat că PSD a colaborat foarte bine cu Ilie Ștefan în trecut și chiar Ilie Ștefan l-a susținut pe Ponta la alegerile prezidențiale.

Andaluzia Luca, sursa foto: Facebook

Partidul Social Democrat a colaborat foarte bine cu domnia sa (n.r. Ștefan Ilie) într-o anumită perioadă. Încă îi mai suntem recunoscători pentru faptul că în anul 2014 ne-a susţinut candidatul partidului la funcţia de preşedinte”, a spus Andaluzia Luca, potrivit presei locale.

Andaluzia Luca face opoziție la primarul Constantin Hogea, dar uită că este viceprimar. Și chiar dacă PSD a avut rezultate bune în Tulcea, de-a lungul timpului, nu l-a dat jos pe Hogea de la conducerea orașului.

În anul 2016, Andaluzia Luca a câștigat un mandat de deputat, dar a renunțat pentru funcția de viceprimar și o viitoare carieră în politica locală a orașului. Din anul 2012, aceasta este consilier local în Tulcea.

USR-PLUS, șanse la victorie

USR-PLUS a reușit să crească în Tulcea și are șanse mari la victorie la alegerile locale din 2020, cu discursul lor anti-Hogea. Doar că alianța nu s-a hotărât pe cine să mizeze în Tulcea.

USR mizează pe Valentin Bodur, un om de afaceri local, iar PLUS îl susține pe Gheorghe Cucu, un doctor veterinar din Tulcea. Problema e că Gheorghe Cucu a mai fost candidat la Primăria Tulcea în 2004, din partea Partidului Socialist Unit. Pentru PLUS nu contează „oamenii noi” din Tulcea, dar acest lucru nu ne mai surprinde.

Cel mai probabil, USR-PLUS vor miza pe Valentin Bodur, care nu s-a făcut deloc remarcat în politica locală din oraș. Cum alegerile locale pentru Primărie sunt mai mult despre candidat decât despre partid, USR-PLUS riscă să fie dezavantajat cu un candidat slab și fără notorietate, așa cum a fost și la alegerile prezidențiale cu Dan Barna.

Ștefana Zibileanu, Pro România

Pro România n-a anunțat oficial candidatul pentru Primăria Tulcea, dar Ștefana Zibilieanu are șanse mari să primească această candidatură, fiind și cea care conduce organizația Pro România din județul Tulcea.

Ștefana Zibileanu a mai fost în PDL și PNL, înainte să ajungă în Pro România, iar când a făcut trecerea la partidul condus de Victor Ponta, a mai luat cu ea alți 50 de membri PNL. În 2016, Ștefana Zibileanu a candidat din partea PNL pentru Primăria Tulcea, clasându-se pe locul 3, după Hogea și candidatul PSD.

Ioan Ivanov, PMP

Partidul Mișcarea Populară va miza pe Ioan Ivanov la alegerile locale din 2020, la Primăria Tulcea. Ioan Ivanov a fost și consilier local la Primăria Tulcea, iar în trecut a lucrat la Inspectoratul de Poliție Județean. În cariera sa de polițist, Ioan Ivanov a fost implicat în câteva scandaluri, în 2009 fiind acuzat că ar fi abuzat de funcția sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *