Skip to content
Știri locale Tulcea

Tulcea: Eleva eliminată de la Bac din cauza telefonului mobil a câștigat în instanță. Cazul a ajuns la Constanța

Inquam Photos / Octav Ganea

Adolescenta a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Ministerul Educației după ce, la una dintre probele din cadrul BAC 2021, la finalul probei, din buzunarul de la spate al pantalonilor i-a căzut telefonul mobil, de care tânăra uitase, mobilul fiind închis.

Instanța tulceană a dispus anularea procesului-verbal prin care a fost eliminată și i s-a interzis dreptul de a mai susține Bac-ul timp de doi ani și, totodată, a decis suspendarea acestuia până la finalizarea definitivă a procesului, potrivit b1.

Tribunalul Tulcea a spus că „fără a mai discuta că persoanele sancționate sunt elevi aflați la primul lor mare test de maturitate, dar care trebuie, indiscutabil să suporte o sancțiune dacă se dovedește vinovăția acestora, să-și primească lecțiile în consecință, imposibilitatea de a susține examenul de bacalaureat pentru trei ani nu este proporțională cu fapta“.

Cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a declarat recurs.

Inspectoratul Școlar Județean Tulcea nu acceptă decizia judecătorilor tulceni

În motivarea deciziei, judecătorii tulceni au stabilit, printre altele, că ordinul aplicat în procedura desfășurării examenului de Bacalaureat „califică direct deținerea telefonului mobil în sala de examen ca fiind tentativă de fraudă, sancțiunile aplicate fiind cele detaliate anterior, fără nicio altă verificare și nicio modalitate de individualizare a sancțiunilor“.

Au mai spus judecătorii că „în OMEN nr.(…) nu se prevede derularea unei proceduri de verificare a situației constatate în sensul de a se stabili dacă respectivul telefon a fost utilizat sau nu de către candidat ori dacă a fost o simplă omisiune a elevului care a uitat să-l lase în sala de bagaje, o situație explicabilă prin prisma emoțiilor și a tensiunilor asociate participării la un astfel de examen, extrem de important pentru oricare dintre elevi“.

„Or, reglementând în această manieră aplicarea sancțiunilor învederate, ordinul în discuție încalcă în primul rând două din drepturile fundamentale garantate prin Constituția României, respectiv prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare“, a arătat Tribunalul Tulcea.

Cazul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță care va avea ultimul cuvânt în legătură cu anularea procesului-verbal prin care tânăra a fost eliminată de la Bac.

În urmă cu trei ani, Tribunalul Alba i-a dat câştig de cauză unei alte eleve de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia care a fost eliminată în vară din bacalaureat pentru că a intrat cu telefonul în sala de examen.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *