Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Tulpina britanică a SARS-COV-2 circulă în România de cel puțin două săptămâni”. Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog: E o transmitere comunitară!

Inquam Photos/Octav Ganea

„Tulpina britanică a SARS-COV-2 circulă în România de cel puțin două săptămâni”, susține Florian Bodog, fost ministru al Sănătății. Invitat în studioul Puterea Știrilor, social-democratul susține că în țara noastră există o transmitere comunitară a noii tulpini și acuză lipsa de reacție a autorităților române.

„Prin transmitere comunitară, asta înseamnă (n.r – întrebat despre pacienții care au fost confirmați cu noua tulpină britanică a COVID-19, deși nu au călătorit). Înseamnă că altcineva a adus boala, deci cazul zero nu sunt cei care au fost diagnosticați cu noua tulpină britanică de COVID-19. Există o altă persoană care a adus boala în țară. Tulpina britanică de COVID-19 circulă în România de minim două săptămâni. Dacă avem cazuri a unor persoane care nu au fost în Marea Britanie și sunt deja simptomatice, calculăm o perioadă de intubare de 4-5 zile, câteva zile până s-au prezentat la medic și se fac aproape două săptămâni de când circulă și avem transmitere comunitară.

Eu îmi doresc să nu ajungem la momentul la care sistemul de sănătate să fie sufocat. Vedem deja că personalul medical este suprasolicitat și este obosit și frustrat(…) Cred că dacă avem de a face cu o guvernare responsabilă, ar trebui să se uite la absolut toate ideile care sunt în jur cu privire la modul în care trebuie gestionată această pandemie și, indiferent de culoarea politică, să le ia în considerare. Aceste lucruri nu sunt cu brevet de invenție, ci pot f folosite în folosul românilor”, a declarat Florian Bodog, la Puterea Știrilor.

Amintim că zilele trecute încă un român a fost confirmat marți cu „tulpina KENT” a coronovarisului. Astfel, numărul celor care au varianta britanică a bolii a ajuns la 5. Două județe și municipiul București au raportat cazuri.

„Tulpina KENT” se răspândește cu 70 la sută mai repede, iar din această cauză tot mai multe țări sunt în alertă. În Germania și Austria măștile FFP2, mai scumpe, au devenit obligatorii, iar în Statele Unite oamenilor li s-a recomandat să poarte două măști în loc de una.

Bărbatul confirmat, marți, cu „tulpina KENT” a virusului SARS-CoV-2 este din Constanța. Are 69 de ani, nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a intrat în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus. Este internat într-un spital din București. Starea pacientului de 69 de ani este, potrivit Ministerului Sănătății, „în general afectată”. Instituția nu a oferit până acum alte detalii despre cum evoluează boala în cazul lui. În Constanța, o anchetă epidemiologică urmează să stabilească dacă pacientul a răspândit infecția.

Cu cinci români confirmați deja cu tulpina din Marea Britanie și alți 13 care așteaptă rezultatul unor analize complexe, riscul ca infecțiile cu SARS-CoV-2 să se răspândească mai rapid în țară a crescut îngrijorător. Varianta britanică a coronavirusului se propagă cu 70 la sută mai agresiv decât cea inițială. S-a văzut deja la Școală nr. 28 din București.

Acolo, o îngrijitoare a fost prima confirmată cu „tulpina Kent” a SARS-CoV-2. Apoi, nouă din zece colegi, cu care a intrat în contact, au fost depistați cu coronavirus și urmează să se stabilească dacă au și ei noua variantă. Boala s-a răspândit mai departe și de la ei. Sunt deja alți șapte oameni pe care i-au infectat dintr-un total de 11 pe care i-au întâlnit. În patru cazuri se fac analize complexe pentru identificarea tulpinii Kent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *