Skip to content
Coronavirus

Tulpina sud-africană și cea braziliană au pătruns, oficial, în România. Președintele Societății Române de Epidemiologie explică ce le diferențiază

sanatatea.tv

Contactată de PS News, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a explicat particularitățile celor trei tulpini noi de coronavirus – britanică, sud-africană și braziliană. Epidemiologul susține, pe de altă parte, că în acest moment nu sunt suficiente date pentru a putea determina care dintre cele trei tulpini este mai periculoasă.

„Sunt variante ale virusului Sars-Cov-2 și aceasta este consecința fenomenului de mutație pe care îl înregistrăm la toate tipurile de virus circulate într-o populație largă. Fiecare apariție a unei noi variante aduce modificări în situația epidemiologică, deoarece virusul acesta se modifică astfel încât să predomine și să creeze posibilitatea de a se multiplica și răspândi. Avem o circulație comunitară a tulpinilor prevalente, deci cele care au circulat în decursul acestui an pandemic, dar în mod suplimentar și nu de mult timp, în România s-a înregistrat circulația variantei cu mutații denumită tulpina din Marea Britanie. Ulterior, au fost identificate două cazuri cu tulpina africană, și de două zile avem această informație că au fost genotipate două tulpini la Institutul Matei Balș de variantă braziliană.

În ceea ce privește diferența vizavi de consecințele pe care le pot determina aceste diverse variante de tulpină Sars-Cov-2, din ceea ce cunosc până la acest moment sunt următoarele: se consideră că tulpina din Marea Britanie are o rată de contagiozitate mai crescută, deci crește transmisibilitatea ei, dar fără să determine evoluția cazurilor și forme grave. Aceasta nu are manifestări de severitate specială în urma infectării.

În cazul tulpinii africane, ultimele cercetări arată faptul că factorul de contagiozitate este mai mare, transmisibilitatea este mai mare, dar nu se repercutează și în forme clinice mai grave.

Pentru tulpina braziliană, cazurile care au mai fost semnalate în zona de emergență au marcat  un risc mai mare pentru o evoluție nefavorabilă, însă contează foarte mult și gradul de succesibilitate a populației și fiecare caz de boală a avut o evoluție mai bună sau mai puțin bună și în funcție de terenul pe care a apărut acea infecție.

În momentul de față, nu am suficiente date pentru a ierarhiza aceste variante de tulpină Sars-Cov-2. Un top ar fi practic inutil pentru că trebuie să ținem cont și de răspunsul gazdei. Știm foarte bine că tulpina prevalentă a determinat de la forme asimptomatice până la forme grave și chiar decese”, a conchis medicul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *