Skip to content
Politică

Tumultul ultimului an, prin ochii psihiatrului Gabriel Diaconu: Pare că peste tot sunt inamici! EXCLUSIV

facebook.com

Redacția PSnews.ro vă arată în cele ce urmează cum se vede tumultul societății ultimului an prin ochii unui psihiatru. Mai precis, am stat de vorbă cu medicul Gabriel Diaconu, care a arătat cum stilul în care a fost guvernată România se poate întoarce împotriva celor de la putere.

Inițial, redacția PSnews.ro a vrut să știe cum vede doctorul Diaconu evoluția președintelui PSD, Liviu Dragnea, însă medicul a subliniat că este împiedicat de către codul deontologic să comenteze despre un individ sau altul. În schimb, Gabriel Diaconu a precizat că va vorbi despre cultura politică, în general, și despre tensiunile sociale apărute în aceste ultime 12 luni. Concret: psihiatrul a deplâns „derapajul profund” al discursului oferit de către politicienii care țin primele titluri ale presei, fapt ce nu poate rămâne fără reacție din partea populației.

Și mai precis: Gabriel Diaconu a criticat felul în care actuala putere își găsește inamici (de exemplu, în ceea ce PSD și ALDE denumesc „Statul Paralel”), dând de înțeles că dialogul în societate a avut de suferit.

„Constatarea mea este că tonul reprezentanților cel mai frecvent vehiculați în mass media în ultimul an a derapat profund și cred că o astfel de daună generează un ecou simetric în populație. Evident că unii vor avea unele preferințe sau pasiuni (pro-PSD, anti-PSD; pro-PNL, anti-PNL; pro-politicieni de tradiție, anti-politicieni de tradiție – și prin asta mă refer la cei care sunt emanații ale anilor ’90 în politică) și cred că, sub o formă sau alta, reflexul ăsta de dezgust inevitabil va curge înapoi către cei care dețin guvernarea.

Or, în momentul în care – spre deosebire de oricare formă de manifestare partidică – ești un partid la guvernare, față de ceilalți ai o responsabilitate suplimentară, iar responsabilitatea suplimentară nu este – așa cum în mod concret ni se tot aduce aminte (și putem să dezbatem) – de a guverna țara, cât de a reprezenta interesul țării și într-un anumit plan al culturii educației și dialogului. Or, din punctul acesta de vedere, mă declar deconcertat de contrastele din arcul de guvernare al ultimului an, pentru că toate lucrurile pe care le citesc, le văd și le comentez pare că au de a face cu diverse răfuieli, cu convulsii între ceea ce cu majusculă este denumit «Partid» și oameni din «Partid», pe de o parte, iar pe de altă parte o construcție mai mult sau mai puțin autentică – anume «Deep State» («Statul Paralel», serviciile secrete, «republica justițiară»).

Cu alte cuvinte (de data asta ca cetățean, nu ca medic psihiatru): pot să spun că mă declar îngrijorat cu privire la realitatea drepturilor și libertăților mele de cetățean, în momentul în care un partid care a obținut prin vot legitim dreptul de a guverna (nu «puterea»; «puterea» e un eufemism) – și drept urmare guvernează – se tot angajează într-un fel de joc al vorbelor în raport cu – culmea! – tot instituții ale statului (în speță magistratură, procuratură, Poliție, serviciile de informații). Pare că peste tot sunt inamici! a declarat Diaconu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *