Skip to content
București

Tunul anului la primăria lui Firea? Contracte fără licitație pentru firmele din subordinea CGMB

ziare.com

Se pregătește tunul anului la Primăria Municipiului București (PMB), condusă de către Gabriela Firea? Citiți mai jos despre contractele fără licitație ce ar urma să fie încredințate firmelor din subordinea Consiliului General (CGMB).

Primarul general al Capitalei nu mai vrea să organizeze licitații pentru atribuirea contractelor publice. Acestea ar urma să fie date direct firmelor din subordinea Consiliului General al Municipiului București, înființate recent și controversate din punct de vedere al legalității, scrie România Liberă.

Decizia ar putea fi votată luni de către CGMB, reunit în ședință extraordinară la solicitarea primarului Gabriela Firea.

Conform unor surse din rândul consilierilor generali de la PSD, până la finalul anului vor fi angajate aproximativ o mie de persoane la 11 dintre firmele aflate în subordinea Consiliului General. Treptat, numărul acestora ar crește la cel puțin opt mii de persoane până la jumătatea anului viitor. Evident, plata salariilor acestor angajați s-ar face din bugetul PMB.

Pe ordinea de zi a CGMB se află un Proiect de Hotărâre prin care se urmărește aprobarea unei norme interne referitoare la activitatea Primăriei București. Scopul normei este de a stabili modalitatea de atribuire a contractelor către societățile la care municipiul este acționar majoritar.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu, însă, mai precizează, la art. 2, că hotărârea va fi obligatorie pentru toată lumea: de la primar general și direcțiile din cadrul aparatului său de specialitate până la firmele la care Municipiul București este acționar majoritar.

Norma internă ar urma să reglementeze procedura proprie, invitația de participare, dreptul de a solicita clarificări, data-limită pentru depunerea ofertei, documentația de atribuire, comisia de analiză și negociere, oferta finală și încheierea contractului din bani publici.

Conform proiectului notei interne, obiectul achiziției ar urma să fie stabilit în funcție de necesitățile Municipiului București și va consta în atribuirea execuției, a prestării furnizării de lucrări, de servicii și de produse necesare realizării obiectivelor asumate.

Ce se află, de fapt, în spatele acestei aparent inofensive note interne aflăm când vine vorba de justificarea legală – bazată, conform documentului, pe articolul 31 din Legea 98/2016 (care reglementează achizițiile publice), dar și articolul 47 din Legea 99/2016 (referitoare la achizițiile sectoriale – adică acele achiziții care privesc utilitatea publică).

Ambele articole de lege invocate prevăd că unele achiziții se fac fără licitație. Articolul 31, de exemplu, spune că legea achizițiilor publice „nu se aplică contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru atribuite de o autoritate contractantă unei persoane juridice de drept privat sau de drept public în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ” mai multe condiții. Articolul 47 spune cam același lucru, doar că înlocuiește „achizițiile publice” cu cele „sectoriale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *