Skip to content
Politică

Tupeu de primar: a fugit de presă, după ce topise miliarde de lei pe o firmă fantomatică

Tupeu de primar: un edil a fugit de presă, după ce topise miliarde de lei pe o firmă fantomatică.

Fănică Săcăleanu, primarul comunei Scânteia, a reusit performanta sa arunce miliarde de lei vechi in conturile unei firme care a disparut, a fost radiata in august 2015 din evidentele oficiale ale Registrului Comertului, fara sa finalizeze lucrarile la caminul cultural din Bodesti, contractate de la Primaria Scanteia. Pentru a manevra in aceasta perioada de campanie electorala, primarul Sacaleanu a angajat niste zilieri si a face cat de cat niste lucrari la primarie, pentru a-i pacali pe oamenii din comuna, spunandu-le ca va finaliza lucrarea. Maşinaţiunea a inceput in anul 2008, cand se organiza licitatia pentru constructia unuicamin cultural, licitatie castigata de firma SC Cool Flor Construct SRL, pentru o valoare a contractului de 579.705 de lei.

La nici zece zile dupa atribuirea contractului, a inceput efectuarea de plati catre aceasta firma, in data de 28 decembrie 2008 s-au virat 260.534,23 de lei, iar in data de 29 decembrie 2008 s-au virat 6.000,09 de lei. Prin urmare, s-au virat in zece zile sub forma de avans 266.534,32 lei, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate de suma licitata. Aceste plati facute in avans nu au constituit o motivare pentru firma contractanta, ba dimpotriva, firma a taraganat inceperea lucrarilor pana in 2010. In anul 2009, in cadrul aceluiasi contract, primarul mai face doua plati catre firma contractanta, in valoare de 40.527,85 de lei si 79.919,08 lei, fara ca aceasta firma sa fi sapat macar un sant la lucrarea contractata. In anul 2010 incep intr-un final lucrarile la caminul cultural din satul Bodesti si domnul primar mai dispune trei plati in valoare de 99.946,74 de lei, iar in luna aprilie a anului 2011 mai vireaza in contul aceluiasi contract 50.000 de lei. Cu sumele incasate, firma SC Cool Flor Construct SRL construieste caminul cultural „la rosu”, fara a pune tabla pe acoperis, in conditiile in care mai are de incasat doar 42.877,01 de lei.

De altfel, chestiunea cu caminul cultural din Bodesti a fost dezbatuta recent in sedinta consiliului local, cand reprezentantii comunitatii i-au atras atentia primarului ca la acest obiectiv se lucreaza hoteste, se monteaza geamuri pe timp de noapte. In urma acestui repros, primarul nu a oferit niciun raspuns coerent si a mintit din nou, spunand ca lucrarile care se fac in aceasta perioada nu sunt finantate din banii primariei. Ieri, reporterii BUNA ZIUA IASI au mers in comuna Scanteia, sa vada in ce stadiu sunt lucrarile de „miliarde” ale primarului Sacaleanu. La fata locului, surpriza! Trei angajati, cel mai probabil zilieri necalificati, trebaluiau de zor pe langa caminul cultural. Se apropie alegerile, de aceea Sacaleanu face presiuni pe angajati, iar totodata nu ar strica sa se mai foloseasca de lucrarile de la caminul cultural si in aceasta campanie.

„Lucreaza de ani de zile la camin acolo. Nu stiu ce firma e, mai vin oameni de prin sat si fac treaba pe acolo”, a spus o sateanca. Pe de alta parte, primarul Fanica Sacaleanu este de o ospitalitate rara. Dupa ce reporterii BZI au vazut stadiul lucrarilor, au mers la primarie sa afle ce investitii mai are de gand primarul sa faca in caminul cultural. Insa, imediat dupa ce reporterii au intrat in biroul primarului, acesta a luat cateva documente, spunand ca revine imediat, parasind biroul. Probabil acest primar are puteri supranaturale sau a facut vreun curs de magician, astfel nu ne putem explica cum a iesit din sediul Consiliului Local fara ca nimeni sa observe. Dupa mai bine de jumatate de ora de asteptare, reporterii BZI l-au contactat telefonic, crezand ca s-a petrecut vreo nenorocire, atata vreme cat nu s-a mai intors. Nu a raspuns insa nici apelurilor telefonice, de aici putem trage concluzia ca edilul nu are niciun fel de explicatie in legatura cu angajatii care munceau fara nicun fel de echipament, iar vreun control din partea organelor statului nu l-ar pune intr-o imagine prea buna. De asemenea, o parte dintre angajatii Consiliulul Local i-au luat apararea primarului, spunand ca „un primar” are lucruri mai importante de facut in loc sa stea la birou. Iata ca, dupa investitii de miliarde si ani in sir de munca, trei muncitori necalificati au ajuns sa finalizeze un proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *