Skip to content
Politică

Ciolacu, la ”Dosar de politician”: Turcan, autorul alegerilor într-un singur tur

Inquam Photos / George Călin

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a vorbit marți seară, într-o intervenție telefonică la B1 Tv, în cadrul Emisiunii „Dosar de politician”, moderată de jurnalistul Silviu Mănăstire, despre alegerile anticipate și despre legea alegerilor dintr-un singur tur.

Ciolacu susține că modificarea legilor electorale, cu câteva luni înainte de desfășurarea alegerilor locale, este o „mare problemă” și că este „exclus” să se întâmple așa ceva „într-un stat democratic, membru al UE”.

 

„Alegerile anticipate au loc în cazul în care eistă o criză politică, respectiv nu este o majoritate care să numească un Guvern. În acest moment, România are totul ales, un parlament, Guvern și un președinte în funcție.

Marea problemă este încercarea de a modifica legi electorare cu câteva luni, cu două trei luni înainte de desfășurarea lor la termen. Nu se întâmplă niciunde în lume. Ultima oară s-a întâmplat în Moldova, dar este exclus ca într-un stat democratic și membru al Uniunii Europene să se întâmple așa ceva”.

Nu că ar avea de suferit neapărat PSD, fiindcă până la urmă oamenii sunt aleși prin vot și vom vedea ce va ieși la vot. Gândiți-vă la precedentul pe care PNL vrea să îl creeze în acest moment. Oricine se va uita pe sondaje, de acum înainte, și este la putere, va schimba legile electorale în funcție de pofta lui”, a spus Ciolacu.

 

Președintele interimar al PSD a vorbit și despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

„În momentul în care se depune moțiune de cenzură, dacă moțiunea trece în acel moment, s-a creat o altă majoritate. Respectiva majoritate, conform constituției poate să facă o propunere de prim ministru, iar președintele României, prin atribuții constituționale poate să propună un prim ministru desemnat de respectiva majoritate”, a spus Ciolacu.

În ceea ce privește alegerile cu un singur tur, Ciolacu spune că nu PSD este vinovat.

„Legea cu un sginur tur a fost votată în 2011 și inițiată de Raluca Turcan. Dacă vreți un răspuns, întrebați-o pe doamna Turcan. Nu PSD a modificat legea de la două tururi la un tur, acest lucru a fost făcut de vechiul PDL. Inițiatoarea a fost Turcan, actualul vicepremier PNL”, povestește Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *