Skip to content
Societate

Turcan, despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public: Proiectul este aproape finalizat

psnews.ro

Raluca Turcan a declarat, întrebată sâmbătă când va fi efectuată interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, că proiectul este aproape finalizat şi vor mai fi făcute câteva consultări pentru ca el să fie constituţional şi să nu creeze distorsiuni în economie.

Cât de curând. Proiectul este aproape finalizat. Mai avem consultări, astfel încât el să fie în primul rând constituţional. În acelaşi timp să nu creeze distorsiuni în economie. Aş vrea să reţineţi că aici e vorba de mai mult decât cumulul pensie salariu la stat.

În primul rând, proiectul a izvorât din curentul care există în sistemul public ca odată pensionat în sistemul public, uneori chiar şi anticipat, a doua oară să te angajezi din nou la stat. Ori noi prin acest proiect dăm în primul rând posibilitatea oamenilor din sistemul public să muncească opţional dacă vor până la 70 de ani. În momentul în care fac acea opţiune să muncească până la 70 de ani, să beneficieze de salariu, dar să nu poată să cumuleze şi pensia”, a spus Raluca Turcan, întrebată despre subiect sâmbătă la Parlament.

Ministrul Muncii a adăugat că un alt aspect important este faptul că acest proiect încurajează munca în sistemul public şi menţinerea în viaţa activă. „Un alt lucru este de important e şi prevederea prin care odată ieşit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi, poţi să o faci în baza acestui proiect. Aşadar, acest proiect încurajează mult munca în sistemul public, menţinerea în viaţa activă şi respectarea unui principiu firesc, unui principiu moral – să nu poţi să cumulezi două surse publice de venit în acelaşi timp”, a explicat Turcan.

1 comentariu la “Turcan, despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public: Proiectul este aproape finalizat

 1. ..= Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat!
  Pensia nu este un venit de la stat!
  Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani.
  Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel.
  Un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, este la fel de îndreptățit să își primească pensia pentru care a contribuit, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat sau dacă nu lucrează deloc.
  Există doar două situații pentru care cumulul pensiei cu salariul nu poate fi permis:
  1) în cazul pensionării anticipate (ceea ce indică incapacitatea de a mai munci din partea persoanei respective, deci nu s-ar putea justifica reangajarea nici la stat, nici la privat) sau
  2) în cazul celor plătiți cu pensii speciale (care nu au contribuit pentru banii primiți drept pensie specială).
  Efectele cele mai dure ale unei astfel de măsuri ar fi în primul rând un deficit uriaș de personal în rândul profesorilor și medicilor din mediul rural, dar și din mediul academic, pentru că mulți dintre aceștia sunt peste vârsta de pensionare.
  Apoi, ar fi o scădere semnificativă a competenței în administrația publică prin plecarea unor experți cu multă experiență care probabil vor renunța la locul de muncă pentru a-și primi pensia la care au dreptul.
  În concluzie, efecte negative pe toatā lumea!..=

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *