Skip to content
Societate

Turcan, despre situaţia de la Damen, unde 228 de posturi vor fi restructurate: Dacă oamenii intră în şomaj, atunci evident plătim şomajul tehnic

raluca turcan ministerul muncii Inquam Photos/George Călin

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că va face o vizită la Şantierul Damen Mangalia, după ce Adunarea Generală a Acţionarilor a anunţat că 228 de posturi vor fi restructurate, precizând că, dacă statul poate acorda un sprijin acolo, o va face, acelaşi lucru fiind realizat şi în alte zone din ţară unde au existat probleme de acest fel.

Raluca Turcan a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că în această după amiază va face o vizită la Şantierul Damen Mangalia.

“Merg la Damen cu două obiective, să le înţeleg exact problemele şi acolo unde statul poate să sprijine, da, să sprijinim. Am sprijinit şi în Valea Jiului, am sprijinit şi în alte zone ale ţării unde au apărut probleme generate de un parcurs economic pe care anumiţi angajatori l-au avut”, a afirmat Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că pot exista mai multe tipuri de sprijin, potrivit news.ro.

“Există mai multe tipuri de sprijin, dacă oamenii intră în şomaj, atunci evident plătim şomajul tehnic, inclusiv veniturile de completare, dacă sunt disponibilizări colective. De asemenea, da, pe partea de reconversie profesională, statul şi noi putem interveni la modul cel mai serios”, a explicat Raluca Turcan.

Damen a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, restructurarea a 228 de posturi de la Şantierul Naval Mangalia, precizând că angajaţii disponibilizaţi vor primi până la nouă salarii compensatorii.

„Reorganizarea activităţii este consecinţa directă a faptului că Damen trebuie să se adapteze la situaţia economică din sectoarele maritime mondiale. Din cauza scăderii cererii din sectoarele offshore şi a concurenţei crescute a şantierelor navale care sunt susţinute de stat în Asia, activităţile de construcţie şi reparaţie navală au scăzut dramatic în 2020. Acest efect a fost exacerbat de impactul pandemiei Covid-19. Ca atare, noile comenzi de construcţii navale din Europa au scăzut cu 64% în tonaj anul trecut comparativ cu 2019 (în termeni valorici: 40% în scădere)”, a transmis Damen.

2 comentarii la “Turcan, despre situaţia de la Damen, unde 228 de posturi vor fi restructurate: Dacă oamenii intră în şomaj, atunci evident plătim şomajul tehnic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *