Skip to content
Politică

Turcan: Eurostat arată că România se află în topul statelor UE cu cele mai poluate oraşe

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Cea mai recentă statistică a Eurostat arată că România se află în topul statelor UE cu cele mai poluate oraşe, iar soluţiile depind, în primul rând, de noi, de fiecare, pentru o schimbare de mentalitate care să sprijine regândirea politicilor de transport public de către autorităţi, pentru adoptarea mobilităţii urbană zero-emisii, a scris pe Facebook ministrul Muncii, Raluca Turcan, în contextul Zilei mondiale a mediului înconjurător.

Astăzi, 5 iunie, la nivel mondial, marcăm Ziua Mediului, prilej cu care putem reafirma preocuparea pentru protejarea şi conservarea mediului, dar nu ca eveniment singular, ci ca practică de zi cu zi.

Cea mai recentă statistică a Eurostat arată că România se află în topul statelor UE cu cele mai poluate oraşe, iar un raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică arată că ţara noastră pierde anual peste 1 miliard de euro de la bugetul public de sănătate, prin tratarea bolilor cauzate de poluarea aerului.

Este un cost major economic şi social, mai ales în aglomerările urbane, pe care-l plătim cu toţi, chiar dacă poate nu-l percepem direct. Soluţiile depind, în primul rând, de noi, de fiecare, pentru o schimbare de mentalitate care să sprijine regândirea politicilor de transport public de către autorităţi, pentru adoptarea mobilităţii urbană zero-emisii.

Trebuie să observăm că avem o oportunitate după criza COVID – momentul de scădere rapidă a poluării să încercăm să-l folosim pentru a încuraja politici publice care să reducă poluarea pe termen lung„, a afirmat Raluca Turcan.

Potrivit Ministrului Muncii, bunăstarea oamenilor e în strânsă legătură cu sănătatea planetei, iar un mediu mai curat înseamnă şi un viitor mai sigur pentru noi şi generaţiile ce vin.

Una dintre componentele PNRR ce revin Ministerului Muncii se concentrează pe înfiinţarea întreprinderilor sociale în zona economiei verzi, tocmai pentru a investi în dezvoltarea durabilă. Ştiu că interesul firmelor din România pentru soluţii adaptate la cerinţele economiei circulare creşte.

Şi ştiu, de asemenea, că, chiar dacă, din punctul de vedere al costurilor asupra companiilor, pe termen scurt, investiţiile în sustenabilitate nu sunt ieftine, pe termen lung, şi studiile, dar şi exemplele concrete din firmele care au adoptat deja modele de business care protejează mediul, arată eficientizare a proceselor şi profitabilitate”, a scris Raluca Turcan.

Ea a precizat că impactul activităţii umane asupra mediului se poate traduce prin mari aglomeraţii în trafic, defrişări sau o poluare tot mai crescută.

„Cred în exemplul bunelor practici care pot schimba oameni şi obiceiuri.

Pentru mine, amprenta pe care o lăsăm asupra mediului poate însemna şi: acţiuni de plantare sau de ecologizare; colectarea selectivă a deşeurilor; printarea doar a documentelor esenţiale; utilizarea tot mai rar a pungilor de plastic, alegând sacoşele textile în schimb; utilizarea unui mijloc de transport ecologic ori de câte ori situaţia o permite. Stă în puterea noastră ca societate să acţionăm în mod responsabil asupra îngrijirii mediului înconjurător„, a mai spus Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *