Turcan: În teatru vedem o oglindă fidelă a societăţii, un univers unde nu doar ne regăsim, ci ne şi reconstruim

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat, miercuri, într-un mesaj de Ziua Mondială a Teatrului, că această artă reprezintă „o oglindă fidelă a societăţii”, un spaţiu în care comedia şi drama, iubirea şi sacrificiul se întrepătrund.

„Mai mult decât o simplă sărbătoare, această zi reprezintă o invitaţie la recunoaştere şi apreciere pentru cei care ne încântă prin spectacole şi depun eforturi pentru a duce mai departe magia teatrului. În teatru vedem o oglindă fidelă a societăţii, un univers unde nu doar ne regăsim, ci ne şi reconstruim. Este spaţiul unde comedia şi drama, iubirea şi sacrificiul se întrepătrund, dăruindu-ne ocazia de a explora profunzimile umanităţii. Prin fiecare gest, replică şi expresie, teatrul ne invită să trăim intens, să simţim şi să reflectăm”, a scris Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Ea le-a urat la mulţi ani tuturor celor care contribuie la realizarea magiei teatrului.

„Teatrul este cu adevărat o pasiune care ne uneşte, o artă care ne defineşte şi ne îmbogăţeşte existenţa”, a completat ministrul Culturii.

Raluca Turcan a amintit că, în semn de apreciere a contribuţiei importante avute la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea în promovarea teatrului românesc atât în ţară, cât şi în străinătate, preşedintele Klaus Iohannis a conferit, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, preşedintelui UNITER, Dragoş Buhagiar, scenograf, şi Aureliei Corbeanu, vicepreşedinte al UNITER.

Distincţiile au fost acordate la propunerea Ministerului Culturii.

Ziua Mondială a Teatrului a fost iniţiată în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru. Ea este sărbătorită anual pe 27 martie de către Centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Pentru a marca această sărbătoare, sunt organizate diverse evenimente de teatru naţionale şi internaţionale, arată UNITER.

Unul dintre cele mai importante dintre acestea este difuzarea mesajului Zilei Mondiale a Teatrului, prin care, la invitaţia ITI, o personalitate din domeniu îşi împărtăşeşte reflecţiile asupra temei teatrului şi culturii păcii. Primul mesaj al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau în 1962.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: