Skip to content
Economie

Turcan: Într-o singură zi au fost depuse 10.746 de cereri pentru microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile

Facebook/Guvernul Romaniei

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că în doar o zi au fost depuse 10.746 de cereri pentru microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile. Ea a adăugat că în perioada următoare Guvernul va lansa celelalte două scheme de ajutor pentru capitalul de lucru şi capitalul de investiţii şi astfel, se va ajunge la un miliard de euro bani daţi în sprijinul antreprenorilor români.

Într-o singură zi au fost depuse 10.746 de cereri pentru microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile! 100 de milioane de euro, din fonduri europene, vin în sprijinul micilor întreprinzători. Împreună cu miniştrii Marcel Boloş şi Virgil Popescu, am gândit o schemă de granturi pentru IMM-uri, care să sprijine economia românească în această perioadă de criză sanitară. De ieri, a fost deschisă platforma online prin care firmele pot accesa cei 2.000 de euro. Într-o singură zi s-au înscris 10,746 de antreprenori şi ne aşteptăm ca până vineri să epuizăm bugetul de 100 de milioane de euro (pentru maximum 50.000 de beneficiari)”, a scris Raluca Turcan marţi pe Facebook.

Vicepremierul a mai spus că bugetul va putea fi suplimentat, astfel încât toţi cei care se încadrează în normele micrograntului să primească banii. „Formularul de înscriere va rămâne activ până vineri, 16 octombrie 2020, ora 20:00, însă dacă suma alocată nu se epuizează, perioada se va prelungi. În perioada următoare Guvernul va lansa celelalte două scheme de ajutor pentru capitalul de lucru şi capitalul de investiţii, astfel, vom ajunge la 1 miliard de euro bani daţi în sprijinul antreprenorilor români”, a conchis Turcan.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a lansat luni, de la ora 10.00, înscrierea în cadrul măsurii 1 „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19. Formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii va fi activ pe link-ul https://granturi.imm.gov.ro/auth/login. Formularul de înscriere va rămâne activ până vineri, 16 octombrie 2020, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului.

OUG 130/2020  reglementează cadrul general pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020,  în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii prevăzuţi de actul normativ a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă.

Formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile prevăzute de ordonanţa de urgenţă se referă la:

a) microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară;

b) granturi pentru capital de lucru acordate sub formă de sumă forfetară şi în procent din cifra de afaceri;

c) granturi pentru investiţii productive acordate din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiţii depus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *