Skip to content
Politică

Turcan: PNL a corectat măsura PSD care putea conduce la blocarea sistemului de justiţie

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Vicepremierul Raluca Turcan afirmă că PNL a corectat măsura PSD care putea conduce la blocarea sistemului de justiţie, respectiv pensionarea anticipată a magistraţilor de la 1 ianuarie 2020, evitând astfel diminuarea eficienţei şi calităţii actului de justiţie, susţinând că au fost respectate recomandările experţilor Comisiei de la Veneţia şi cele din raportul MCV, potrivit news.ro.

”PNL a corectat măsura PSD care putea conduce la blocarea sistemului de justiţie: pensionarea anticipată a magistraţilor începând cu 1 Ianuarie 2020! Astăzi, am evitat ca anul viitor să avem o scădere bruscă a numărului magistraţilor şi, implicit, o diminuare a eficienţei şi calităţii actului de justiţie. Am decis în şedinţa de Guvern să prorogăm termenele din legile justiţiei mutilate de către PSD, care prevedeau pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători şi trecerea de la patru la doi ani în ceea ce priveşte şcolarizarea pentru INM”, a scris Turcan pe Facebook.

" "
" "

Ea susţine că au fost  respectate recomandările experţilor Comisiei de la Veneţia şi cele din raportul MCV.

”Avem  acordul scris al CSM în legătură cu aceste modificări care evaluează că peste 2000 de magistraţi cu experienţă ar fi putut să iasă din sistem prin pensionare anticipată, în paralel cu o îngrădire a condiţiilor de intrare în magistratură”,  precizează vicepremierul..

De asemenea, ea anunţă că dublarea perioadei de şcolarizare pentru INM ar fi însemnat ca, timp de doi ani, să nu mai existe absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii din rândul cărora să fie numiţi judecători şi procurori stagiari.

”Nu ne cramponăm de funcţii, suntem decişi să dăm românilor o bună guvernare, în acord cu aşteptările lor!”, conchide Raluca Turcan.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, vineri seară, că Guvernul propune prorogarea termenului pentru pensionarea anticipată a magistraţilor până la 1 ianuarie 2021. Proiectul de lege cu această modificare a fost prezentat, în primă lectură, în şedinţa de Guvern şi va fi adoptat marţi. Acesta este unul dintre proiectele pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Dancă a explicat că, la 1 ianuarie 2020, ar trebui să intre în vigoare mai multe măsuri în domeniul justiţiei care ar ”afecta grav accesul la justiţie al cetăţenilor”. Este vorba despre pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea de la completuri de doi judecătări la completuri de trei judecători, la instanţele de apel, şi admiterea la Institutul Naţional de Magistratură.

”Având în vedere aceste dispoziţii, care ar afecta în mod grav accesul la justiţie al cetăţenilor, Guvernul a dezbătut astăzi, în primă lectură şi urmează să fie adoptat în şedinţa de Guvern următoare, proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene. Pensionarea anticipată a magistraţilor se amână, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021”, a anunţat Dancă.

Tot până la 1 ianuarie 2021 se amână şi celelalte două aspecte legate de justiţie, referitoare la trecerea de la doi la patru ani în ceea ce priveşte şcolarizarea pentru INM şi la trecerea de la completele de doi la cele de trei judecători..

Pentru această lege, Guvernul ăşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *