Skip to content
Politică

Turcescu arată cum poate fi aruncată-n aer Legea gazelor offshore: Mi-e teamă întotdeauna! EXCLUSIV

libertatea.ro
" "

Deputatul Robert Turcescu – vicelider al grupului PMP din Camera Deputaților – a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum poate fi aruncată în aer Legea gazelor offshore.

Concret: parlamentarul de Constanța nu a exclus ipoteza în care președintele Klaus Iohannis îi va retrimite Parlamentului proiectul, pentru reexaminare, la presiunile companiilor străine care exploatează hidrocarburi în Marea Neagră.

" "
" "

„Eu cred că trebuie să mai așteptăm până la momentul în care președintele Klaus Iohannis va primi spre promulgare proiectul de lege. Cred că președintele are în acest moment mult mai multe informații decât noi, parlamentarii, în legătură pe de o parte cu importanța strategică a dezvoltării acestui proiect, iar pe de altă parte chiar cu dorința celor care vor porni exploatarea în Marea Neagră. Dar sunt absolut convins că președintele va ține cont mai ales de interesul statului român în acest proiect.

Cred că în măsura în care proiectul acesta ar putea fi refuzat de cei care vor să înceapă exploatarea acestei pungi de gaze, președintele l-ar putea retrimite la Parlament. Dacă nu-l retrimite, înseamnă că de asemenea vom avea o pornire a proiectului; doar că aceste companii s-au mulțumit cu forma în care proiectul a ieșit din Parlament”, a afirmat Turcescu.

În altă ordine de idei: Robert Turcescu a vorbit în termeni apreciativi despre forma în care proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților, formă care a corectat neajunsurile variantei ieșite din Senat. Totuși, PMP-istul a atras atenția că un risc al eșecului îl reprezintă situația în care statul român se va complăcea într-o postură ezitantă, riscând să piardă bani – la fel ca în cazul Roșiei Montane și în cel al gazelor de șist.

„M-am uitat cu mare atenție în ultimele săptămâni pe această lege. În forma în care ieșise din Senat, din punctul meu de vedere, proiectul trebuia să comporte niște modificări. Dar forma adoptată de Camera Deputaților este una în regulă în această etapă.

În acest moment, legea împacă în oarecare măsură (nu neapărat în egală măsură) capra și varza. Dar cred că foarte important pentru România – dincolo de prezumtivele beneficii pe care le vom obține dintr-o impozitare mai mare a companiilor care vor extrage acele gaze din perimetrul Mării Negre – este ca acest proiect să pornească.

Eu mă uit cu foarte mare atenție la felul în care vor decide companiile care exploatează gazul din Marea Neagră pornirea acestui proiect. Mi-e teamă întotdeauna (pentru că am pățit lucrul acesta) să nu ni se întâmple la fel ca în povestea gazelor de șist sau în povestea exploatării aurului de la Roșia Montană. Acelea au fost momente în care statul român – mai ales prin indecizie, prin lipsa oricărei decizii sau, într-o altă situație, prin nerespectarea unor angajamente inițiale – a stopat, practic, aceste proiecte.

România are nevoie în acest moment de extragerea gazelor respective. Din păcate, momentul acesta ne prinde în situația în care industria noastră nu poate valorifica potențiala avere pe care o vom descoperi sau e descoperită deja în Marea Neagră. Iar în condițiile acestea, cred că între a nu face nimic și a face ceva optez întotdeauna pentru a face ceva. Deci proiecul trebuie să pornească. Cred că s-a realizat un echilibru între ceea ce-și dorește statul român și ceea ce-și doresc companiile exploatatoare de gaze din perimetrul Mării Negre. Eu cred că proiectul va porni.

Înțeleg că există deja nemulțumiri ale concesionarilor care trebuie să înceapă exploatarea pungii de gaze și că se pregătește chiar și o ordonanță de urgență, care să rectifice cumva legea recent aprobată”, a detaliat Turcescu.

În altă ordine de idei: întrebat de ce a absentat de la votul final, din Camera Deputaților (dovada AICI), deputatul PMP a răspuns că nu se afla în țară, fiind într-un concediu aprobat deja de către Biroul Permanent al forului legislativ inferior.

„Nu am fost în țară, pentru că îmi luasem deja niște bilete. N-am știut că se prelungește sesiunea parlamentară și am fost plecat împreună cu copiii. Ăsta este singurul motiv. Dar discuțiile acestea le-am purtat de-a lungul timpului cu colegii din grup. Știu foarte bine subiectul și personal m-a interesat foarte mult, dar am avut niște zile de concediu aprobate de Biroul Permanent. În momentul în care am luat biletele, n-am știut că domnul Dragnea ne va ține în sesiune extraordinară până pe 19 iulie”, a încheiat parlamentarul de Constanța.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *