Skip to content
Politică

Turcescu: Cu sau fără Kovesi, DNA are mult de recuperat în privința credibilității EXCLUSIV

jurnalul.ro

Scandalul care frământă Direcția Națională Anticorupție este o situație inedită pentru mulți observatori din afara sistemului. Poziționarea în tabere diferite a șefei DNA și a unor procurori cu vechime a născut un conflict de proporții în interiorul instituției, iar situația a juns să fie discutată în interiorul Inspecției Judiciare din CSM.

Tensiunile existente în interiorul DNA l-au luat prin surprindere pe deputatul PMP Robert Turcescu, chiar dacă acesta recunoște că a văzut un moment de cotitură în evoluția activității șefei instituției în momentul  „Sebastian Ghiță”, când fostul deputat PSD și amic al lui Victor Ponta a acuzat-o pe șefa DNA de plagiat.

Ceea ce se întâmplă în DNA  mă surprinde, pentru că nu mă așteptam să existe o stare de tensiune atât de mare în instituție. Felul în care ne-a fost prezentată activitatea DNA în anii din urmă m-a făcut să cred că Laura Codruța Kovesi, în ciuda criticilor venite din partea mediului politic și a celor care s-au confruntat cu dosare la DNA, are o echipă destul de unită în interior.

Acum, această implozie în interiorul DNA mă îngrijorează pentru că lupta anticorupție din România trebuie să continue, dar dacă acest conflict se acutizează și vor apărea la rampă din ce în ce mai multe voci, care să reclame întâmplări bizare petrecute în interiorul DNA, se pune la îndoială întreaga activitate anticorupție a DNA de sub mandatul doamnei Kovesi”, apreciază deputatul PMP, într-o declarație acordată în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Sarcină ingrată

Războiul izbucnit între Kovesi și 3 procurori din subordinea sa a ajuns să fie tranșat în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii, prin intermediul Inspecției Judiciare. Însă, sensibilitatea subiectului face ca sarcina să fie una ingrată, după cum apreciază parlamentarul.

Inspecția Judiciară chiar are o sarcină ingrată. Ceea ce s-a întâmplat în lunile, în anii din urmă ar putea lăsa să pară o comandă politică acest control asupra activității DNA. Inspecția Judiciară și Ministrul Justiție, ba chiar și alții care doresc ca instituția să rămână în picioare, au o problemă în sensul că orice decizie ar putea fi interpretată. Unii vor susține că se încearcă spălarea domanei Kovesi, alții că se dorește înderptarea ei.

În fapt, eu cred că aceia care vor face această inspecție la DNA o vor face ținând cont de un singur lucru: lupta anticorupție trebuie să continue și DNA trebuie să funcționeze în continuare, cu sau fără Kovesi la conducerea ei”, speră Turcescu.

Problema alegerii succesorului lui Kovesi este și ea una dificilă, dar va pica în sarcina președintelui României și a Minisrului Justiției. „Sper că președintele Iohannis și ministrul Justiției, Tudorel Toader, dacă se va ajunge la un astfel de moment, să evite cu orice cu orice cost orice interpretare de natură politică a înlocuirii doamnei Kovesi.

Pe de altă parte, e un lucru care trebuie spus. Doamna Kovesi ar trebui să aibă o comunicare transparentă cu justițiabilii. Ar trebui să iasă public să dialogheze cu susținătorii ei, care nu sunt puțini, să explice ce se întâmplă în interiorul aceste instituții, să stea de vorbă cu presa. Și dacă rămâne în fruntea acestei instituții, nu poate să o facă având asupra sa aceste pietre de moară referitoare la CV-ul profesional și la îndeplinirea sarcinilor de manager de instituție.

Cred că este ceasul al 12-lea pentru domna Kovesi în care să comunice ce se întâmplă în DNA, cu DNA, cu domnia sa. În acest moment, DNA se află într-un impas la nivel de imagine și asta nu se mai produce din cauza opozanților din spectrul politic. Se produce chiar din interiorul instituției și asta este cel mai grav”, consideră fostul jurnalist.

Băgată în corzi

Din punctul său de vedere, Turcescu este de părere că abilitatea Laurei Codruței Kovesi de a gestiona o criza de imagine care planează și asupra sa, dar și a instituției, a dispărut odată cu declanșarea scandalului de plagiat de care a fost acuzată.

Episodul Ghiță, după cum îl numește fostul realizator de emisiuni TV, pare să o fi băgat în corzi pe șefa DNA, aceasta ieșind din ce în ce mai puțin  în spațiul public.

Aceasă opacitate a doamnei Kovesi a început cu episodul Sebastian Ghiță. Din acel moment suntem într-o stare de mister, răspunsurile doamnei Kovesi în acel context au fost unele destul de neclare. Ele nu au limpezit situația și au devenit un bulgăre de zăpadă care s-a rostogolit până când a ajuns să o opună pe doamna Kovesi contra propriei armate.

Avem o criză de imagine a domanei Kovesi care duce la o criză de credibilitate a instituției. Și cu doamna Kovesi și fără ea, DNA va avea mult de tras, în următorii ani, până a reveni în postura de instituție capabilă să nu nască niciun fel de discuție în legătură cu probitatea  și cu profesionalismul ei”, remarcă deputatul Turcescu.

1 comentariu la “Turcescu: Cu sau fără Kovesi, DNA are mult de recuperat în privința credibilității EXCLUSIV

  1. Ce spune domnul Turcescu in interviu este toxic, dand impresia ca stie multe intamplari „bizare” in care se vede neunitatea procurorilor fata de lupta anticoruptie si conducerea DNA.

    Pe impresii… el da sugestia ca DNA ar merge bine oricum si fara actuala conducere, care tine steagul sus fara inclinare.
    Este foarte greu sa gasesti oamenii profesionisti, curajosi, corecti si integri, pentru ca sunt preferati cei dupa chipul si asemanarea coruptilor!!!

    Subiectivism si politicianism gasesc in aceasta opinie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *