Skip to content
Politică

Turcescu, mesaj fără înconjur pentru Cioloș. Proiectul PMP cu „mai multe mame” EXCLUSIV

curierlocal.ro

Deputatul Robert Turcescu – vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro despre proiectul PMP care are deja un tată (în persoana ex-președintelui României Traian Băsescu) și are nevoie de „mai multe mame”.

Este vorba despre unirea Republicii Moldova cu România, o inițiativă constant prezentă pe agenda PMP-ului. Discuția s-a purtat în contextul în care, pe 27 martie (cu ocazia Centenarului unirii Basarabiei cu țara-mamă), PSD și ALDE – prin vocile liderilor Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu – au vorbit pentru prima oară cu subiect și predicat despre necesitatea unirii.

În acest context, Robert Turcescu a afirmat pentru PSnews.ro că sunt binevenite asemenea luări de poziții – fie ele și tardive – și mai ales că Unirea se poate face doar printr-un consens politic general atât la București, cât și la Chișinău.

Totodată, parlamentarul de Constanța a adus în discuție Rezoluția 148/1991, prin care Senatul Statelor Unite ale Americii îndemna Departamentul de Stat din SUA să sprijine eforturile unioniste ale Republicii Moldova și ale Bucovinei de Nord (găsiți AICI documentul tradus și AICI în forma originală).

„În programul nostru politic, cu care suntem înscriși la Tribunal, există ca proiect această unire a Republicii Moldova cu România. Cred că mulți nu au înțeles de la bun început cum se poate face, nefiind oameni politici, ci doar niște actori politici, neavând cunoștințele necesare – nici istorice, nici chiar de dată recentă (e vorba de documentul din Congresul Statelor Unite ale Americii de la începutul anilor ’90, pe care noi l-am adus la suprafață). Ei nu înțelegeau că se poate face această unire, pe modelul pe care s-a făcut unirea celor două Germanii.

Când și-au dat seama că proiectul este fezabil; ba mai mult: că este cam singurul proiect de țară care poate să trezească emoție și chiar are o doză de pragmatism în anul Centenarului, atunci au început și ei să deschidă ochii și, nedorind să rămână chiar ultimul vagon din acest tren al Unirii, au început să se declare în favoarea Unirii.

Nu-i rău! Eu aplaud sincer orice declarație pro-Unire în acest moment, care vine din partea oricărei forțe politice din România. Acest proiect al Unirii are un tată (ca să zicem așa), în persoana lui Traian Băsescu (care luptă de multă vreme și l-a înscris în programul Partidului Mișcarea Populară), dar poate avea și mai multe mame. Nu e niciun fel de problemă. Adică toate forțele politice responsabile se pot alinia la acest proiect. Tatăl e unul singur (Traian Băsescu); pot fi mai multe mame, care să vină să îngrijească acest proiect, să contribuie la creșterea lui, la ieșirea lui în lume și la popularizarea lui – cu atât mai bine! Unirea, dacă va fi să se facă, se va face doar prin consensul și prin decizia tuturor forțelor politice din România, mai ales, dar și a celor de dincolo de Prut, a detaliat Turcescu.

În altă ordine de idei, am discutat cu Robert Turcescu despre noul partid pe care l-a anunțat fostul prim-ministru Dacian Cioloș: Mișcarea România Împreună (Ro+). Concret: l-am întrebat pe vicepreședintele PMP dacă oamenii lui Traian Băsescu au început vreo discuție punctuală cu ex-premierul Cioloș pentru o eventuală colaborare între cele două formațiuni politice. La rândul lui, Turcescu a negat existența unor astfel de contacte, dar a subliniat că formațiunea fostului demnitar tehnocrat este binevenită alături de PMP, în proiectul de unificare a opoziției împotriva „mamutului numit PSD, care duce România la groapă”.

„Îi doresc succes domnului Dacian Cioloș. Putea s-o facă la vremea potrivită – la momentul campaniei electorale din anul 2016. Ar fi fost nevoie de implicarea lui hotărâtă într-un proiect politic – pe oricare și l-ar fi ales la acea vreme (fie că era vorba despre PNL sau altul). Dar e o țară liberă acum și e normal ca domnul Cioloș – chiar dacă a ezitat destul de mult – să încerce în acest moment lansarea acestei formațiuni politice.

Pe de altă parte, o spun cu tărie: singura variantă pentru România de a scăpa de blestemul numit Partidul Social Democrat la guvernare o reprezintă unirea cât mai rapidă a forțelor de opoziție într-un proiect comun, cu care să candideze inclusiv la alegerile europarlamentare.

Nu știu nimic de vreo discuție între PMP și Dacian Cioloș, dar cred că în acest moment nu e doar vorba de domnul Cioloș în discuție; mă refer mai ales la forțele de opoziție aflate în Parlament (PMP, PNL și USR), care oricum – iată – colaborează și când vine vorba de moțiuni, și când vine vorba de proiecte legislative. Deci sunt foarte multe acțiuni comune deja ale acestor trei partide parlamentare și cred că trebuie făcută o platformă care să contracareze, practic, și la nivel declarativ, dar mai ales la nivel faptic – în campania electorală – acest mamut numit PSD, care duce România la groapă – asta e clar! Că la acest proiect s-ar putea alătura și alte formațiuni politice neparlamentare (cum e acum cazul platformei domnului Cioloș sau chiar organizații non-guvernamentale, pe modelul Convenției Democrate Române), asta ar fi cu atât mai bine. E nevoie însă categoric de o opoziție unită. Fără o opoziție unită, vom avea la putere PSD și în viitoarele scrutinuri electorale”, a încheiat PMP-istul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *