Skip to content
Politică

Turcescu nu vede nimic bun în pacea Iohannis-PSD. „Aroganță” despre Firea și prezidențiale EXCLUSIV

mediafax.ro

Deputatul Robert Turcescu – vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP) – a acordat vineri după-amiază o declarație pentru PSnews.ro, în care a disecat cel mai recent sondaj Avangarde, care plasează PSD la o distanță confortabilă față de celelalte partide, cu un scor de 46%.

CITIȚI ȘI: SONDAJ. Pieleanu, detalii surprinzătoare: PSD, în fruntea clasamentului la intenția de vot

Concret: Turcescu și-a exprimat scepticismul atât în ceea ce privește scorul ridicat al PSD (având în vedere gafele de la guvernare), cât și slabele procente ale PMP (4%).

„De ani de zile (nu de astăzi-de ieri) sunt extrem de rezervat în privința sondajelor de opinie care apar pe piață – fie că sunt semnate ele de casa lui Marius Pieleanu sau de alte case de sondare a opiniei publice. Mi-e foarte greu să cred însă, spre exemplu (la ora la care vorbim), că Partidul Social Democrat se menține în topul preferințelor electoratului, cu peste 40 de procente, pentru că PSD este restanțier pe tot ceea ce înseamnă promisiunile electorale cu impact major în rândul populației. Altfel, dacă lucrurile ar fi fost în acord cu ceea ce au promis în campania electorală, n-am fi avut medicii în stradă, n-am fi avut nemulțumiri ale diferitelor categorii sociale exprimate public în ultimele lui de zile.

Nu poți crede că PSD-ul are în continuare scoruri aproape identice cu cele din campania electorală, în condițiile în care ei sunt partidul care și-a dărâmat propriul guvern, prin moțiune de cenzură – pentru prima oară în istoria postdecembristă. Și multe alte situații din această categorie. De-aia cred că aici este marea chestiune legată de cifrele acestui sondaj. În rest, câtă vreme, plecând de la vârf, nu cred în veridicitatea unor astfel de cifre, n-am cum să comentez pe mai departe pe care domnul Pieleanu și casa lui de sondaje îl atribuie Partidului Mișcarea Populară.

Ceea ce simt eu în teritoriu (și nu mă înșală lucrul acesta; la ora la care vorbim, mă aflu în circumscripția electorală, în Constanța, am stat de vorbă cu oamenii, vorbesc cu diverse categorii sociale) este că Partidul Mișcarea Populară se conturează din ce în ce mai puternic ca fiind o reală forță de opoziție și un partid care crește. Nu vreau să mă amestec în ceea ce înseamnă politica altor partide din opoziție, dar nici nu văd cum unele cresc brusc, precum Făt Frumos și aproape că și-au dublat performanțele electorale. Mă refer în special la Partidul Național Liberal, câtă vreme nici în PNL apele nu sunt foarte limpezi și n-am auzit de niște acțiuni ale liberalilor care să fi rupt gura târgului, în așa fel încât să le sporească zestrea în sondajele de opinie”, a afirmat Turcescu pentru PSnews.ro.

Confruntat cu precizările lui Marius Pieleanu oferite vineri pentru PSnews.ro, potrivit cărora PNL ar fi rupt voturi de la USR, Robert Turcescu a dat de înțeles că un astfel de scenariu este șubred, în contextul în care votanții USR s-au erijat într-un electorat antisistem, un electorat care se opune oricărui alt partid.

„N-am făcut sociologie decât în facultate, iar ca jurnalist am interpretat sondaje de opinie împreună cu alți sociologi de-a lungul timpului, dar ceea ce știu este că electoratul care a votat cu USR și care astăzi nu se mai regăsește în zestrea Uniunii Salvați România nu era genul de electorat care să fi migrat dinspre PNL spre USR, ci mai degrabă era un electorat care era adeptul lozincii «toate partidele – aceeași mizerie» și care căuta o alternativă pe eșichierul politic. Mi-e greu să cred că electoratul ăla care, căutând o variantă nouă pe scena politică, a decis să voteze cu USR, și nu cu PNL, acum, când USR-ul se află într-o semi-degringoladă, s-a întors căindu-se către Partidul Național Liberal. Cred că mai degrabă genul acesta de electorat rămâne în expectativă, așteptând să vadă ce se întâmplă pe de o parte cu Uniunea Salvați România (sau cu apariția unei alte forțe politice de genul celei preconizate a fi înființate de domnul Dacian Cioloș) decât genul de electorat care țopăie de la un partid la altul. E un electorat special. Sigur: USR-ul în campanie a furat din voturile pe care le acumulase la un moment dat Partidul Național Liberal, dar a avut marele avantaj că în campanie – , dar a reușit să și mobilizeze o categorie de electorat care nu prea mai ieșise la vot de ceva vreme”, a detaliat parlamentarul PMP.

Întrebat cum i se pare aparenta pace a ultimelor săptămâni dintre Klaus Iohannis și PSD (ținând cont de faptul că președintele i-a acceptat fără nici cea mai mică împotrivire pe noii miniștri: Paul Stănescu la Dezvoltare Regională, Felix Stroe la Transporturi și Marius Nica la Fonduri Europene), Robert Turcescu și-a exprimat nemulțumirea că șeful statului nu se implică mai mult în jocul politic și a opinat că politicianul de la Cotroceni nu își simte pusă în pericol dinspre PSD realegerea în 2019.

„Și pentru mine a fost o surpriză neplăcută să constat încă o dată că președintele este destul de absent din jocul politic. Cred că domnul Klaus Iohannis nu va face nicio mișcare bruscă, decât dacă, la un moment dat, pe scena politică va apărea un competitor serios, care să se manifeste drept contracandidat al domniei sale la viitoarele alegeri prezidențiale. Câtă vreme PSD-ul nu este capabil în acel moment să furnizeze spre domnul Iohannis o amenințare de acest gen (adică un contracandidat cu șanse reale), cred că domnul Iohannis, pe un calcul politic destul de cinic și de rece, este mulțumit de felul în care decurg lucrurile și nu se va întrebuința foarte tare în rolul pe care îl are în stat – acela de mediator între forțele politice sau între societate și spectrul politic. Asta este, din punctul meu de vedere, o chestiune tulburătoare (ca să folosesc un eufemism), o chestiune care nu se face. Președintele, dincolo de jocul politic, trebuie să fie foarte atent la semnalele date de societate. Or, societatea românească reclamă în acest moment o prezență mult mai activă a președintelui țării – indiferent cum s-ar fi numit el – în starea de echilibru. Pentru că ne găsim într-un moment (pe care nu l-am mai întâlnit în istoria noastră postdecembristă), în care puterile statului și decupaje din ceea ce înseamnă arhitectura acestor puteri ale statului se află într-o stare de beligeranță: se ciocnesc niște blocuri foarte puternice de interese politice, financiare și administrative din România”, a punctat vicepreședintele PMP.

Confruntat cu faptul că există un membru PSD căruia sondajele îi dau șanse reale într-o luptă cu Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din anul 2019, iar acest membru se numește Gabriela Firea, Robert Turcescu a apreciat că actualul primar general al Bucureștilor se va concentra pe obținerea președinției Partidului Social Democrat, ținând cont de declinul în care a intrat actualul lider PSD, Liviu Dragnea.

„Iertați-mă că sunt un pic arogant, dar vă rog să notați: Gabriela Firea nu va candida niciodată la președinția României. Nu cred că are în proiectul politic personal o astfel de perspectivă, pentru că una e ce spun sondajele și alta e realitatea din teren: doamna Firea trebuie să performeze mai întâi la nivelul Primăriei Capitalei, ca să poată să aibă o astfel de idee, pentru că ceea ce se întâmplă în momentul de față cu Bucureștiul ne arată clar că doamna Firea a încercat să sară o ștachetă mult prea sus ridicată pentru puterile politice pe care le-a dobândit până în acest moment. Cred că mai degrabă doamna Firea stă la pândă pentru a cuceri președinția Partidului Social Democrat imediat după ce domnul Dragnea nu va mai fi președinte al acestei formațiuni politice, decât să nutrească gânduri de candidatură la președinția României. Cred că asta este deja următorul plan ascuns pe care-l nutrește doamna Firea și-l împărtășește doar unui cerc de inițiați, de apropiați”, a zis Turcescu.

Chestionat în legătură cu felul în care va pleca Liviu Dragnea de la cârma PSD (prin demisie, prin răsturnare sau prin pușcărie), deputatul PMP a dat de înțeles că nu doar Mihai Tudose, ci și baronul de Olt Paul Stănescu pândesc să îi ia locul celui de Teleorman în fruntea Partidului Social Democrat, în condițiile în care guvernarea ultimelor 10 luni l-a decredibilizat pe Dragnea în calitate de lider de formațiune politică.

„Eu nu doresc nimănui… N-am povestea asta cu pușcăria și așa mai departe… Dar mie mi-e din ce în ce mai clar că Liviu Dragnea cel de astăzi nu mai are nicio legătură cu Liviu Dragnea cel de acum un an de zile. Personajul politic Liviu Dragnea, care părea foarte promițător pentru electoratul PSD-ist și pentru propriii colegi de partid în urmă cu un an de zile, este un personaj a cărui stea începe să apună. Și aici nu vorbim de sondaje de opinie, nici de domnul Dragnea în calitate de om care a girat un program de guvernare cu nenumărate găuri, ci vorbim despre schisma de la nivelul puterii politice care s-a produs în interiorul PSD din momentul în care Liviu Dragnea a fost nevoit să cedeze – sub amenințarea demisiei lui Tudose – o bună parte din sfera de influență (și implicit de putere politică) pe care o avea în interiorul Partidului Social Democrat. Astăzi, la ora la care vorbim, Liviu Dragnea are mult mai puțină putere politică în interiorul PSD decât avea în urmă cu câteva săptămâni (poate chiar zile), atunci când s-a produs conflictul cu Mihai Tudose. Iar această falie, odată evidențiată – inclusiv în rândul membrilor PSD -, se va adânci pe măsură ce trece timpul și pe măsură ce de pixul lui Tudose și al lui Paul Stănescu depinde în bună măsură alcătuirea și distribuirea banilor de la bugetul de stat”, a încheiat Turcescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *