Skip to content
Opinii & Analize

Turcescu, românii și străinii – care sunt consecințele ofițerilor sub acoperire în plan extern?

România este o țară cu servicii secrete apreciate, după cum arată partenerii internaționali în discursul lor public. În ultimii ani se vorbea în mod constant, iar președintele României era unul dintre cei mai vocali în acest sens, despre reformarea serviciilor secrete din România. Așa cum vedem astăzi prin cazul Turcescu, serviciile secrete din România se confruntă cu mici erori de funcționare, care pun sub semnul întrebării credibilitatea statului în fața partenerilor externi.

Pentru statul român nu este pentru prima dată când un scandal cu spioni crează un adevărat tsunami în mediul politic, jurnalistic și internațional. Fostul șef adjunct al Departamentului de Informații Externe al României de pe vremea comunismului și consilier personal al lui Ceaușescu, Ion Mihai Pacepa, a cerut în 1978 azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic. Pentru cei din servicii și din fosta securitate, Pacepa rămâne în continuare un trădător.

Dacă acest gest al lui Pacepa a fost văzut ca un lucru bun pentru statul român, deoarece s-au demascat în spațiul public din Occident informații cu privire la regimul lui Ceaușescu și regimul comunist în general, scandalul cu spioni în presă, al cărui start a fost dat de Robert Turcescu, nu va fi la fel de bine văzut de Occident. Problema ofițerilor sub acoperire a revenit în discuție în spațiul public românesc din cauza declarațiilor lui Traian Băsescu. Chiar dacă aceste declarații despre un candidat care ar fi ofițer sub acoperire au fost o scăpare, o neglijență, sau doar o modalitate din partea lui Traian Băsescu de a crea o diversiune în această campanie electorală, ele au un efect de domino. Încet, dar sigur, apar noi date care decurg din declarațiile președintelui.

Escaladarea subiectului pune, însă, un mare semn de întrebare asupra României. Existența unor ofițeri sub acoperire printre jurnaliști, printre politicieni, dar și alte categorii din societatea românească, reprezintă pentru partenerii internaționali un motiv bun de a da înapoi atunci când vine vorba de România. Într-un context geopolitic destul de încărcat în Europa de Est, apariția acestor informații cu privire la spioni în presă sau în politică, poate crea în rândul ambasadelor și a statelor partenere o reticență, neîncredere, față de cei cu care colaborează.

Imaginea României în exterior oricum nu este una foarte strălucită. Un asemenea scandal nu ar face decât să adâncească tabloul negativ pe care statele occidentale, dar chiar și asiatice, și l-au făcut cu privire la România.

Mulți au impresia că în momentul în care vine vorba de afectarea relațiilor cu partenerii externi trebuie să ne referim neapărat la Statele Unite. Sub nicio formă. De un scandal cu ofițeri sub acoperire pot fi afectate și relațiile cu state precum China, Rusia sau statele arabe. Așadar, parteneriatele strategice cu Statele Unite, cu care se laudă Traian Băsescu, dar și cel cu China, pot fi afectate de o declarație și un gest care au venit într-un moment inoportun.

După summitul NATO se stabilise ca o bază a aliaților să fie prezentă și pe teritoriul României, în contextul existent în Ucraina. De asemenea, România este la granița cu Ucraina, iar apariția unui număr tot mai mare de ofițeri sub acoperire nu face decât să ne creeze nouă probleme.

Acțiunea lui Robert Turcescu, alăturată declarațiilor lui Traian Băsescu, nu face altceva decât să demonizeze serviciile secrete din România, să arunce o umbră de îndoială față de persoana de lângă noi. Dacă Robert Turcescu, cel care a arbitrat finala prezidențială din 2009, care a avut anchete jurnalistice prin care îi incrimina ba pe unu, ba pe altul și despre care nu s-ar fi suspectat vreodată așa ceva, a declarat că este ofițer sub acoperire, atunci cine mai poate fi crezut?

1 comentariu la “Turcescu, românii și străinii – care sunt consecințele ofițerilor sub acoperire în plan extern?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *