Skip to content
Politică

Turcia așteaptă scuze din partea Rusiei după încălcarea spațiului aerian turcesc

Rusia este cea care ar trebui să prezinte scuze pentru încălcarea spațiului aerian al Turciei, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la două zile după ce aviația turcă a doborât un avion militar rus în apropierea graniței cu Siria.

‘Cei care au violat spațiul nostru aerian sunt cei care trebuie să-și ceară scuze. Piloții și forțele noastre armate pur și simplu și-au făcut datoria, care constă în a răspunde încălcărilor regulilor de angajare militară. Cred că aceasta este esența‘, a spus Erdogan.

Președintele rus Vladimir Putin criticase Ankara pentru că nu a prezentat scuze după ce aviația turcă a doborât marți dimineață un bombardier rus Su-24 care participa la operațiunile aeriene lansate de Rusia în sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia (nord-vestul Siriei), în apropiere de frontiera cu Turcia. ‘Nu ne-a fost prezentată nicio scuză de la cel mai înalt nivel al Turciei și nici propuneri pentru despăgubiri sau promisiuni de pedepsire a autorilor crimei comise’, a spus Putin.

Șeful statului turc a afirmat joi că avionul rus a fost lovit într-o ‘reacție automată’ care a respectat instrucțiunile în vigoare date militarilor turci. ‘Regulile de angajare militară din Turcia sunt o chestiune separată de dezacordurile noastre cu Rusia privind criza din Siria’, a precizat Erdogan, potrivit căruia Ankara va continua să-i sprijine pe rebelii moderați din Siria și pe turkmenii sirieni care luptă contra forțelor fidele lui Bashar al-Assad.

Recep Tayyip Erdogan a ținut să sublinieze că angajamentul țării sale contra grupării Statul Islamic este ‘incontestabil‘.

‘Cei care ne acuză că achiziționăm petrol de la Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) au obligația de a aduce dovezi în sprijinul acuzațiilor lor’, a accentuat el, referindu-se implicit la acuzația Moscovei conform căreia Turcia colaborează cu gruparea jihadistă.

Autoritățile de la Ankara susțin că avionul rus a intrat în spațiul aerian al Turciei și că au fost emise 10 avertismente în decurs de cinci minute, în timp ce Moscova dezminte categoric această variantă, precizează Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *