Skip to content
Internațional

Turcia: Candidatul Stângii Democratice se retrage de la scrutinul pentru primăria Istanbulului

Candidatul partidului turc Stânga Democrată (DSP), Muammer Aydin, şi-a anunţat duminică retragerea din cursa pentru alegerile locale de la Istanbul, a căror reluare pe 23 iunie a fost decisă de Consiliului Electoral Suprem (YSK), transmit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

‘M-am retras de la candidatura DSP pentru primăria Istanbului’, a transmis Muammer Aydin pe Twitter, o decizie care ar putea favoriza opoziţia social-democrată.

Victoria surprinzătoare a lui Ekrem Imamoglu, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), în alegerile extrem de strânse din martie au marcat prima înfrângere la Istanbul în ultimii 25 de ani a partidului islamo-conservator AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan sau a predecesorilor săi islamişti.

Imamoglu a fost declarat primar luna trecută, după mai multe săptămâni de dispute privind rezultatul alegerilor şi o renumărare parţială a buletinelor de vot.

Erdogan şi AKP au cerut anularea alegerilor, invocând presupuse nereguli pe scară largă.

Consiliului Electoral Suprem a decis luni că scrutinul se va repeta pe 23 iunie.

Aydin, care a calificat decizia Consiliului ca ilegală, a strâns peste 30.000 de voturi în primul tur de scrutin, organizat la 31 martie.

Imamoglu a câştigat la o diferenţă de doar 13.000 de voturi ale celor 10 milioane de alegători de pe liste.

Potrivit televiziunii NTV, DSP a declarat că nu va prezenta un alt candidat la scrutinul din iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *