Skip to content
Economie

Turcia creşte preţul la energie cu 50% pentru companii şi 20% pentru gospodării

unsplash.com

Autorităţile din Turcia au anunţat joi majorarea preţului electricităţii şi al gazelor naturale cu aproximativ 50% pentru utilizatorii industriali, şi cu aproximativ 20% pentru gospodării, din cauza creşterii globale a preţurilor energiei, transmite Reuters.

În urma majorărilor, rata inflaţiei, care în iulie a ajuns la aproape 80%, ar urma să crească cu 0,8 puncte procentuale, conform calculelor Reuters. Şi preţurile mai ridicate din industrie vor duce indirect la o inflaţie mai ridicată, deoarece producătorii vor transfera costurile asupra consumatorilor.

Autoritatea de reglementare a energiei din Turcia (EPDK) a informat joi că au fost majorate preţurile la electricitate pentru gospodării cu 20%, cele pentru sectorul public şi pentru servicii cu 30%, iar cele pentru industrie cu 50%, scrie agerpres.ro.

Firma turcă de stat Botas a precizat că preţul gazelor naturale pentru producţia de electricitate va creşte cu 49,5%. De asemenea, compania a anunţat că va majora preţul gazelor naturale pentru gospodării cu 20,4%, cele clienţii industriali mici şi mijlocii cu 47,6% iar cele pentru utilizatorii mari din industrie cu 50,8%.

Ambele instituţii au citat conflictul din Ucraina şi evoluţiile globale, inclusiv pandemia, ca motive pentru majorarea preţurilor.

Statul încă subvenţionează peste 80% preţul gazelor naturale pentru gospodării, a dat asigurări BOTAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *