Skip to content
Internațional

UPDATE Decizia de transformare în moschee a catedralei Sfânta Sofia din Istanbul a fost amânată cu două săptămâni

hagiasophia.com
" "

Update 14.15

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a amânat joi cu 15 zile decizia revenirii la statutul de moschee a catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, transformată în muzeu în 1935, perioada de început a Turciei laice, relatează EFE, potrivit G4media.

" "
" "

——————————————————

Consiliul de Stat al Turciei va decide, joi, dacă Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va redeveni moschee sau va continua să fie muzeu.

Hagia Sophia a fost cea mai importantă catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, înainte de a fi transformată în moschee, timp de 500 de ani, până în 1934 când a devenit muzeu.

Miercuri, cu o zi înaintea deciziei, secretarul de stat american Mike Pompeo a solicitat Turciei să păstreze statutul de muzeu, transmite Agerpres.

Preşedintele Tayyip Erdogan a propus revenirea la statutul de moschee a acestui monument care face parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii UNESCO, fiind aflat în inima Imperiului Bizantin creştin şi apoi a Imperiului Otoman musulman. În prezent, Hagia Sophia este unul dintre cele mai vizitate monumente din Turcia.

Într-o luare de poziţie pe acest subiect, Pompeo a lăudat autorităţile turce pentru modul în care a fost întreţinut monumentul şi pentru exploatarea sa turistică, ca muzeu, dar a avertizat că schimbarea acestui statut ar duce la pierderea unei importante părţi din moştenirea culturală, religioasă şi istorică reprezentată de catedrală.

Îndemnăm Guvernul Turciei să menţină Hagia Sophia ca muzeu, ca pe un exemplu al determinării sale de a respecta tradiţiile religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii Turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Instanţa este aşteptată să se pronunţe joi cu privire la o solicitare de schimbare a statutului de muzeu al Hagiei Sophia şi revenirea sa la starea de moschee. Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1934 în anii de început ai Turciei moderne laice, fondată de Mustafa Kemal Ataturk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *