Turcia îl sprijină pe Mark Rutte pentru șefia NATO – presa olandeză

Sursă foto: Facebook / Mark Rutte

Turcia a decis să sprijine candidatura premierului olandez Mark Rutte la funcţia de secretar general al NATO, transmite luni agenţia olandeză de presă ANP, citând diplomaţi de la NATO.

Turcia era unul din cele patru state membre ale Alianţei care nu îşi anunţaseră încă sprijinul pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

Membri precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat deja că îl susţin pe Rutte, menţionează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit AFP, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu Mark Rutte, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Cu acest prilej, Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

„I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan – n.r.) şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată”, a declarat în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, în prezenţa de Rutte.

Erdogan a mai spus că este „imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu are de gând să renunțe la candidatura pentru șefia NATO, spunând că se poartă discuții „foarte intense”, care „nu se fac publice.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: