Skip to content
Internațional

Turcia încheie operaţiunile de salvare în urma seismului soldat cu 41 de morţi

" "

Turcia a încheiat luni operaţiunile de salvare în zonele din estul ţării afectate de seismul produs vineri, după ce echipele de intervenţie au recuperat cadavrul ultimei persoane căutate sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite, bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 6,8 ajungând astfel la 41 de morţi, au anunţat autorităţile, relatează Reuters, citată de agerpres.

Seismul a provocat moartea a 37 de persoane în provincia Elazig, la circa 550 de km est de Ankara, şi a patru persoane în provincia învecinată Malatya. Peste 1.600 de persoane au fost rănite, dintre care 86 se află încă internate în spital, deşi nici una nu este în stare gravă, a anunţat guvernul turc.

" "
" "

Patruzeci şi cinci de persoane au fost salvate de sub dărâmături, a anunţat Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor (AFAD).

Autorităţile au avertizat locuitorii să nu intre în clădirile avariate din cauza pericolului de prăbuşire şi a producerii altor replici. Numeroase persoane au rămas fără locuinţe într-o regiune în care luni dimineaţă temperaturile au scăzut la -6 grade Celsius.

Adresându-se reporterilor în provincia Elazig, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că guvernul va oferi sprijin financiar celor ale căror locuinţe au fost avariate. Circa 1.000 de locuinţe temporare vor fi construite, iar unele şcoli şi moschei sunt în prezent folosite ca adăposturi, a adăugat el.

Ministrul urbanismului, Murat Kurum, a declarat că autorităţile au început demolarea a 22 de clădiri deteriorate în Elazig. Lucrările de construcţie a aproximativ 2.000 de noi locuinţe în provincie urmează să fie finalizate până la sfârşitul anului, a adăugat el.

Turcia a fost afectată şi în trecut de cutremure puternice. Peste 17.000 de persoane au murit în august 1999, când un seism cu magnitudinea 7,6 grade s-a produs în oraşul Izmit, la sud-est de Istanbul. În 2011, un cutremur produs în oraşul Van, estul Turciei, s-a soldat cu peste 500 de morţi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *