Skip to content
Externe

Turcia: Întâlnire între Burns, șeful CIA, și Narîșkin, șeful serviciilor de informații ruse din străinătate „pentru dezamorsarea riscului atomic”

LaStampa.it

Potrivit publicației La Stampa, este vorba despre prima întâlnire la acest nivel din februarie.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt tensionate de ceva timp și s-au deteriorat și mai mult odată cu invazia Ucrainei. Acest lucru nu înseamnă însă că au fost întrerupte toate contactele dintre Moscova și Washington. Chiar ieri, pe 14 noiembrie, în timp ce președintele Zelenski anunța recucerirea regiunii Herson, vorbind despre „începutul sfârșitului războiului”, în Turcia avea loc o reuniune a liderilor serviciilor secrete ruse și americane. Probabil este prima întâlnire față în față la acest nivel înalt între Rusia și SUA de la începutul conflictului din Ucraina. Știrea despre întâlnirea dintre directorul CIA, William Burns, și șeful serviciilor de informații ruse din străinătate (SVR), Serghei Narîșkin, a fost publicată de principalele agenții internaționale de știri pornind de la o sursă din cadrul Casei Albe. Întâlnirea a fost apoi confirmată Associated Press de un colaborator apropiat al președintelui turc Erdogan.

Un prim semn de destindere? Greu de spus, atâta vreme cât negocierile de pace rămân blocate. La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, s-a limitat să confirme că a existat o întâlnire între ruși și americani în capitala turcă.

Nu au apărut informații privind discuțiile care au avut loc la Ankara. Potrivit surselor, Burns a avertizat Moscova împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina. De altfel, și Putin declarase recent că Rusia nu intenționează să folosească arme de distrugere în masă. Șeful CIA a avut, de asemenea, discuții referitoare la cetățenii americani aflați în închisoare în Rusia și pentru care se pare că Washingtonul a propus un schimb de deținuți. Printre aceștia se numără și starul american de baschet Britney Griner, care a primit o sentință de nouă ani de închisoare.

Potrivit oficialului de la Casa Albă, Burns și Narîșkin nu au discutat despre o posibilă soluționare a războiului din Ucraina. „El nu are mandat pentru a purta niciun fel de negocieri”, a spus acesta referindu-se la Burns, fost ambasador american în Rusia. Toate acestea confirmă ceea ce Statele Unite au declarat oficial până acum, respectiv că Ucraina este singura care poate să decidă când și cum să inițieze negocierile cu Moscova, pentru moment înghețate.

Cu toate acestea, sunt semne care ar putea indica faptul că Washingtonul a început să preseze Kievul pentru găsirea unei soluții diplomatice. Surse ale publicației Wall Street Journal au afirmat că Jake Sullivan, consilierul american pentru Securitate, i-ar fi sugerat lui Zelenski „să se gândească la cereri realiste și o posibilă negociere” cu Rusia, „inclusiv o reconsiderare a recuceririi Crimeei”. Șeful Statului Major al Statelor Unite, Mark Milley, a declarat că în perioada următoare ar putea exista deschideri pentru negocierea păcii, cu condiția ca atât Moscova, cât și Kievul să recunoască faptul că o victorie militară totală „ar putea să fie imposibilă”. În ultimele zile, New York Times a scris despre o presupusă împărțire la Casa Albă între cei doresc ca Kievul să înceapă negocierile și cei care cred că este încă devreme.

La rândul său, Parisul pare în favoarea negocierilor. Potrivit AFP, un oficial de la Palatul Elysée a declarat că Macron intenționează să-l cheme pe Putin la sfârșitul summitului G20 din Bali. Mai mult, în cadrul întâlnirii cu liderul chinez Xi Jinping programată astăzi, el va cere Beijingului să „facă presiuni” asupra Rusiei să se așeze la masa negocierilor.

Cu siguranță, situația rămâne dificilă în continuare. Ucraina a declarat că dorește recâștigarea controlului asupra tuturor teritoriilor ocupate. „Suntem pregătiți pentru pace, dar pentru pacea noastră, respectiv toată țara noastră, tot teritoriul nostrum”, a declarat Zelenski la Herson, din care trupele ruse au fost recent forțate să se retragă. Toate acestea în timp ce Kremlinul pare să nu vrea să renunțe la nicio bucată de pământ, susținând că Herson este încă „teritoriu rusesc”.

Autor: Giuseppe Agliastro
Sursa: lastampa.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *