Skip to content
Externe

Turcia „respinge” anexările ruse în Ucraina

VideoBlocks.com

Turcia „respinge” anexarea noilor teritorii ucrainene de către Rusia, aşa cuma refuzat să recunoască şi anexarea Peninsulei Crimeea, a indicat sâmbătă Ministerul turc al Afacerilor Externe, informează AFP.

Turcia nu a recunoscut anexarea Peninsulei Crimeea în urma referendumului ilegitim din 2014 şi şi-a exprimat întotdeauna susţinerea fermă a integrităţii teritoriale a Ucrainei, independenţa şi suveranitatea sa„, a insistat ministerul într-un comunicat publicat vineri noaptea, după celebrarea cu mare fast la Moscova a anexărilor.

În conformitate cu această poziţie, adoptată din 2014, respingem decizia Rusiei de a anexa regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor dreptului internaţional, nu poate fi acceptată”.

Ministerul turc a condamnat deja referendumurile „ilegitime” organizate în aceste patru regiuni săptămâna trecută, notează news.ro.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care nu a vorbit direct pe această temă, a încercat încă de la începutul conflictului să menţină relaţii cu Kievul şi Moscova şi s-a oferit să medieze discuţii între Rusia şi Ucraina, cărora Ankara le furnizează drone de luptă.

Dar după ce s-a întâlnit de mai multe ori cu omologul său Vladimir Putin şi a încheiat acorduri, în special cu privire la livrarea de gaze, plătite parţial în ruble, acum pare să ia distanţa mai clar, solicitând la ONU o „ieşire demnă” pentru toţi din acest război.

Sub presiunea americană şi de teama represaliilor, băncile turce s-au retras treptat săptămâna aceasta din sistemul de plăţi rusesc Mir care le-a permis cetăţenilor ruşi să continue să retragă bani în Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *