Skip to content
Internațional

Turcia: Rivalii la primăria Istanbulului se vor confrunta în prima dezbatere televizată din aproape două decenii

Gann Markets

Primarul destituit al opoziţiei din Istanbul, Ekrem Imamoglu, şi rivalul său din partea Partidului AK (AKP), Binali Yildirim, se vor confrunta într-o dezbatere televizată la 16 iunie, au declarat luni oficiali ai celor două formaţiuni, relatează Reuters, care menţionează că este prima dezbatere de acest fel din Turcia din ultimele aproape două decenii, scrie Agerpres.

Imamoglu, din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), a obţinut o victorie strânsă asupra lui Yildirim la alegerile locale de la 31 martie, ceea ce a fost un şoc dureros pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Însă după mai multe săptămâni în care AKP a depus contestaţii, Comisia Electorală din Turcia a anulat votul din cauza unor presupuse nereguli şi a stabilit reluarea scrutinului la 23 iunie.

Vorbind cu presa după două zile de negocieri, preşedintele AKP, Mahir Unal, şi vicepreşedintele CHP, Engin Altay, a spus că cei doi candidaţi vor participa la o dezbatere la 16 iunie, la ora locală 21.00, care va fi transmisă pe toate posturile de televiziune. Moderator va fi un jurnalist al postului de opoziţie Fox TV.

Dezbaterea televizată, pe care Imamoglu a propus-o înainte de votul de la 31 martie, va fi prima de acest fel din Turcia la orice nivel politic de la începutul anilor 2000, când AKP-ul condus de Erdogan a ajuns la putere.

Cele două partide au convenit asupra unor reguli bazate pe ‘principiul obiectivităţii’, între care „timp de vorbire egal şi acelaşi număr de întrebări” în timpul dezbaterii, a spus Altay.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *