Skip to content
Politică

Turcia se îndepărtează tot mai mult de UE

geopolitics.ro

Uniunea Europeană trebuie să-și regândească relațiile cu Turcia cât mai repede.  Motivul pentru care UE trebuie să îți reconsolideaze relațiile cu Turcia este reprezentat de faptul că Turcia nu mai îndeplinește criteriile de la Copenhaga, cheia adeziunii la UE.

Anul Trecut Turcia a trecut printr-o experiență cutremurătoare, lovitura de stat militară, în același timp reacţia autorităţilor a fost disproporţionată, dând impresia că măsurile adoptate ar fi avut scopul de a slăbi opozanţii şi de a întări controlul puterii preşedintelui.

Starea din prezent a Turciei dezamăgește Uniune Europeană din mai multe motive, printre care enumerăm: Mai mult de 130 de jurnalişti sunt în închisori 178 mijloace de comunicare închise sau trecute sub directul control al guvernului, cel puţin 5.000 de profesori universitari şi academicieni au fost destituiţi din funcţii în timpul stării de urgenţă. Deţinuţii aflaţi în arest preventiv sunt 45.000.

Pe 16 aprilie cetăţenii turci au fost solicitaţi să aprobe, cu un referendum, o reformă constituţională care ar fi abolit actuala democraţie parlamentară înlocuind-o cu un sistem prezidenţial. Comisia de la Venezia, 11 martie 2017: ” Aceste reforme instaurează un sistem prezidenţial fără necesarele controale şi echilibre, slăbind radical controlul parlamentar şi judiciar asupra executivului, având mai puţine garanţii necesare împotriva unui regim autoritar”.

Acelaşi referendum s-a desfăşurat în stare de urgenţă, într-o climă de intimidare a vocilor critice şi a libertăţii presei.OSCE care şi-a trimis observatori a tras concluzia că populaţia a fost pusă într-o situaţie dezechilibrată, existând multe nereguli, ba chiar ilegalităţi.

Democraţie dîn Turcia face momentan aderarea la UE  dificilă

Relaţia geo-strategică este foarte importantă la care nu se poate renunţa din cauza lipsei de curaj şi de viziune. UE trebuie să înlocuiască negocierile cu un parcurs către un nou acord de asociere care să cuprindă o cooperare globală profundă, potrivit evz.ro 

În acelaşi timp este fundamental pentru cetăţenii UE şi ai Turciei ca acest nou acord şi uniune vamală aduse la zi, să fie strâns legate de respectarea Convenţiei europene a Drepturilor Omului. Turcia e membru efectiv al Consiliului Europei. Aceste valori trebuie să rămână piatra de căpătâi a acestui parteneriat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *