Skip to content
Internațional

Turcii din străinătate au început să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Turcia

alegeri Turcia / twitter alegeri Turcia / twitter

Cetăţenii turci cu sediul în străinătate au început să voteze sâmbătă în scrutinul prezidenţial din Turcia, dintre preşedintele actualTayyip Erdogan şi contestatarul său Kemal Kilicdaroglu, care urmăreşte să pună capăt guvernării de două decenii a preşedintelui, transmite Reuters.

Al doilea tur de scrutin va avea loc în Turcia pe 28 mai, după ce Erdogan s-a plasat cu puţin sub pragul de 50% necesar pentru a câştiga definitiv votul prezidenţial de duminica trecută, în ceea ce se aştepta să fie cea mai mare provocare politică a sa de până acum.

Aproximativ 3,4 milioane de turci sunt eligibili să voteze în străinătate, dintr-un electorat total de peste 64 de milioane, şi îşi vor exprima opţiunile în perioada 20-24 mai.

Agenţia de presă de stat Anadolu a declarat că votul a început în ţări din Asia şi Europa.

Germania găzduieşte cea mai mare diasporă turcă din lume, unde există aproximativ 1,5 cetăţeni turci eligibili să voteze.

La votul de duminica trecută, Partidul AK al lui Erdogan, aflat la guvernare, şi aliaţii săi naţionalişti au câştigat o majoritate parlamentară confortabilă.

Kilicdaroglu, candidatul unei alianţe de opoziţie formată din şase partide, a câştigat un sprijin de 44,88% la alegerile prezidenţiale, fiind în urma lui Erdogan, care a obţinut 49,52% din voturi.

Atenţia se concentrează acum pe naţionalistul Sinan Ogan, candidatul care a ajuns pe locul al treilea, cu un sprijin de 5,17%.

Orice decizie a acestuia de a sprijini pe unul dintre cei doi candidaţi din al doilea tur ar putea avea un rol decisiv.

Retorica lui Kilicdaroglu a luat o turnură naţionalistă după ce s-a plasat în urma lui Erdogan în primul tur de scrutin, spunând că guvernul a permis să intre în ţară 10 milioane de refugiaţi şi că i-ar repatria pe toţi dacă ar fi ales.

El nu a oferit nicio dovadă cu privire la numărul de migranţi.

Turcia găzduieşte cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, de aproximativ 4 milioane, potrivit cifrelor oficiale.

Ogan făcuse campanie pentru trimiterea înapoi a migranţilor, inclusiv a aproximativ 3,6 milioane de sirieni strămutaţi în sud de război.

Erdogan spune că numai el poate asigura stabilitatea în Turcia, un stat membru al NATO, în timp ce se confruntă cu o criză a costului vieţii, cu inflaţia în creştere şi cu impactul cutremurelor devastatoare din februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *