UPDATE VIDEO Turcia: Erdogan le mulţumeşte alegătorilor şi revendică victoria în alegerile prezidenţiale

Recep Tayyip Erdogan / Twitter
Recep Tayyip Erdogan / Twitter

UPDATE, ORA 21.16

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat duminică după-amiază victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în timp ce continuă numărarea voturilor, dar rezultatele parţiale neconfirmate încă de autoritatea electorală şi comunicate de agenţia oficială Anadolu îl dau ca sigur câştigător, transmite AFP.

Conform acestor rezultate, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar adversarul său Kemal Kiliçdaroglu 47,9%.

Recep Tayyip Erdogan a cântat muţimii înainte să i se adreseze.

„Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani”, a spus Erdogan, vorbind în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale spre care se îndreaptă o mulţime entuziastă, notează Agerpres.

„Ne vom respecta promisiunile făcute poporului”, a asigurat Erdogan, mulţumindu-le alegătorilor şi remarcând totodată că „aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări”.

UPDATE, ORA 19.59

Preşedintele Consiliului Suprem Electoral turc (YSK), Ahmet Yener, anunţă că preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a obţinut 54.47% dintre voturile exprimate în turul doi al alegerilor prezidenţiale, duminică, după numărarea a 54.6% dintre voturile exprimate.

Ahmet Yener precizează că s-au numărat peste 26 de milioane de voturi.

Acesta este primul anunţ oficial al rezultatului scrutinului, după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 17.00 (şi ora României, notează news.ro.

UPDATE, ORA 18.00

Secţiile de votare s-au închis în Turcia, votarea a încetat, iar numărarea voturilor a început, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care reprezentantul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu îl înfruntă pe preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, relatează Daily Sabah şi Anadolu.

Peste 64.1 milioane de persoane au fost înregistrate la vot, iar peste 1.92 milioane de persoane au votat în străinătate.

În total, 191.885 de urne au fost folosite în întreaga ţară.

UPDATE, ORA 14.00

Candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, şi-a îndemnat duminică concetăţenii ”să voteze pentru a se debarasa de un regim autoritarist”, după ce a votat în turul doi, relatează AFP.

Pentru ca o democraţie adevărată şi libertatea să ajungă în ţară, pentru a ne debarasa de un guvern autoritarist, îi invit pe toţi cetăţenii să voteze”, a declarat Kiliçdaroglu, opozantul preşedintelui în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, după ce a votat, la Ankara.

El i-a îndemnat pe turci să rămână în apropierea urnelor, după închidetrea secţiilor de votare – la ora locală 17.00 (şi ora României) -, ”pentru că aceste alegeri se desfăşoară în condiţii foarte dificile”.

”S-au proferat tot felul de defăimări şi de calomnii, dar am încredere în bunul simţ al cetăţenilor. Democraţia va veni sigur în această ţară, va veni libertatea”, i-a asigurat el partizanii săi, adunaţi în faţa secţiei de votare, care l-au aplaudat la ieşirea de la vot, notează news.ro.

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan – prezentat ca favorit în acest tur doi fără precedent – a votat câteva secunde mai târziu, în cartierul său, Usküdar, pe malul asiatic al Istanbulului, însoţit de soţia sa, Emine, sub privirile unei mulţimi importante.

Nicio ţară din lume nu înregistrează rate de prezenţă (la vot) de 90%. Turcia aproape le-a atins. Le cer concetăţenilor mei să vină să voteze neslăbit”, a declarat şeful în exerciţiu al statului.

Erdogan consideră că votul, cu doar candidaţi în cursă, ”se va încheia rapid”.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, la 14 mai, prezenţa la urne a fost de 87% în rândul celor înscrişi.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Turcii sunt chemaţi duminică la urne pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care ar putea duce la prelungirea domniei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de două decenii, scrie Reuters.

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin, cu 49,51% din voturi, un scor mai mare decât se aştepta, dar insuficient pentru a câştiga în primul tur, aşa cum s-a întâmplat la precedentele două alegeri prezidenţiale.

Adversarul său, candidatul susţinut de şase partide de opoziţie, Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, a obţinut 44,88% din voturi în primul tur.

Recep Tayyip Erdogan a primit, totuşi, între cele două tururi, sprijinul celui de-al treilea om în alegerile prezidenţiale, naţionalistul Sinan Ogan.

Aceste alegeri vor determina nu numai cine va conduce Turcia, membră a NATO, ci şi direcţia politică şi economică a acestei puteri regionale de 85 de milioane de locuitori, în special în relaţiile sale cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Occidentul, notează news.ro.

Un sondaj de opinie realizat la 20 şi 21 mai îl dădea câştigător pe Recep Tayyip Erdogan cu 52,7% din voturi, faţă de 47,3% pentru Kemal Kiliçdaroglu.

Votul alegătorilor kurzi, care reprezintă aproximativ o cincime din populaţie, rămâne incert.

Partidul Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, i-a acordat sprijinul lui Kemal Kiliçdaroglu în primul tur, dar după ce candidatul opoziţiei a trecut la dreapta pentru a-şi asigura voturi naţionaliste în turul doi, HDP nu l-a numit în mod explicit şi, în schimb, a făcut apel la alegători să îl respingă.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora 17:00 (14:00 GMT).

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: