Skip to content
Politică

Țuțuianu reșapează proiectul IAR 99-Șoim: Să mai reziste măcar 15 ani

cugetliber.ro

Ministrul Apărării Adrian Țuțuianu s-a întâlnit cu colegii săi de la Economie și Cercertare – Inovare pentru a discuta un program  ”joint venture” cu industria națională de apărare și despre un proiect de modernizare a aeronavei IAR-99 Șoim.

O parte din bugetul de Apărare de 2% din PIB ar urma să fie redirecționat către industria locală de apărare, printre proiectele vizate numărându-se dezvoltarea unui transportor blindat de trupe 8×8 și modrrnizarea aeronavei IAR 99-Șoim, un proiect datând din 1975 și modernizat la mijlocul anilor 90 în Fabrica de Avioane de la Craiova.

Armata României are nevoie de capabilități noi și arată determinarea noii echipe de leadership de a demara cât mai curând procedurile de achiziție, în conformitate cu legislația în vigoare și necesitățile operaționale ale forțelor armate.

Referitor la discuțiile despre modernizarea aeronavei IAR-99 Șoim de la Ministerul Cercetării și Inovării, este vorba de prezentarea unui program de tip MLU/SLEP (Mid Life Upgrade/Service Life Extension Program), care este o fază naturală în cadrul tuturor programelor de aviație de succes”, se arată într-uncomunicat MApN remis redacției PSNews.ro.

Șoimul românesc este un avion școală pentru piloții militari din România cu o manevrabilitate ușoară și capacități de avion ușor de atac. Din 1979, de când s-a trecut la producția de serie a aeronavei, doar 20 de astfel de avioane au fost create. IAR-99 a trecut prin 4 faze de upgrade, iar noul program de odernizare ar urma să îi confere unele similarități cu avioanele multirol F-16 achiziționate de forțele aeriene române.

Principalele obiective ale acestui proiect sunt: creșterea performanțelor aeronavei IAR-99 Șoim la nivelul cerințelor impuse de intrarea în dotare a aeronavei multirol F-16, asigurarea unei competivități și a unei resurse de viață de minim 15 ani pentru aeronavele din program și reducerea costurilor de operare și de mentenanță pentru aeronava de școală și antrenament”, se mai arată în comunicatul MApN.

Discuțiile privind finanțarea acestor programe vor fi reluate la finalul acestei săptămâni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *