Skip to content
Economie Societate

TVA – foarte aproape să fie redusă la 16%

Inquam Photos / Octav Ganea

Taxa pe valoarea adăugată mai are doar un pas să fie redusă de la nivelul standard actual de 19% la o cotă de 16% Astăzi, deputații PSD din comisia de buget și finanțe au preluat un proiect de lege al PNL care prevede reducerea TVA la 16%, de la 1 ianuarie 2020, și au decis să îl trimită cu raport de adoptare plenului Camerei Deputaților, relatează Profit.ro.

Camera Deputaților este și decizională în acest subiect.

Proiectul a fost inițiat de 5 deputați PNL la finele lunii iunie și a trecut, în octombrie, tacit de Senat, deși senatorii din comisia de buget, care sunt în majoritate tot ai PSD, îi întocmiseră raport negativ. Acum, după pierderea guvernării, aleșii PSD au votat favorabil.

Pe lângă reducerea TVA la 16%, proiectul mai prevede aplicarea unei cote TVA reduse de 9% pentru băuturi, mai puțin cele alcoolice, respectiv de 5% pentru anumite produse alimentare.

Proiectul nu a mai fost susținut de deputații liberali, care se află acum la guvernare, dar deputații PSD au arătat că preiau ei prevederile proiectului, tocmai pentru a da ”o lecție de responsabilitate” liberalilor cu privire la proiectele pe care aceștia le-au susținut în opoziție. Mai mult, unii deputați PSD au apreciat că reducerea TVA la 16% va conduce la creșterea consumului și la o majorare a PIB cu 1%.

Liberalii în schimb i-au acuzat pe social-democrați că fac doar un joc politicianist, după ce au refuzat să aplice inclusiv reducerea TVA promisă de aceștia, respectiv de la 19% la 18%.

Deputații USR au arătat însă că luarea unei astfel de decizii, doar din rațiuni politice, se va dovedi nefastă pentru cetățeni și pentru stabilitatea financiară a țării. Votul în plenul Camerei Deputaților ar putea schimba, însă, decizia comisiei de buget, președintele acesteia, deputatul PSD, Sorin Lazăr, invocând, la un moment dat, în discuții ”înțelepciunea plenului”.

După ce a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, având în trecut valori de 20% și chiar 24%, cota standard de TVA, în prezent, este 19%.

Dacă pentru majoritatea bunurilor furnizate și serviciilor prestate de către firmele românești cota TVA este de 19%, există bunuri și servicii pentru care se aplică cota TVA de 9% și, respectiv, cota TVA de 5%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *