Skip to content
Opinii & Analize

Uciderea lui Qasem Soleimani nu face lumea mai sigură

psnews.ro

Uciderea generalului Qasem Soleimani , un adevărat star în Iran și una dintre cele mai influente persoane la nivel politic din țară, reprezintă un incident extrem de provocator pentru regimul de la Teheran. Decizia Statelor Unite de a îl lichida pe comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei a dus aproape imediat la amenințări cu răzbunarea și există toate șansele ca actualul guvern clerical de la Teheran să se țină de cuvânt. În calitate de coordonator al operațiunilor militare și de intelligence ale Iranului în zone precum Siria, Yemen, Irak sau Liban, Qasem Soleimani reprezenta un personaj de o importanță crucială în zona Orientului Mijlociu.

Iranul, forțat să retalieze

Decizia Washingtonului în cazul generalului Soleimani reprezintă o escaladare periculoasă a tensiunilor dintre Iran și Statele Unite. Gestul reprezintă în sine o provocare pe care Iranul nu o poate ignora sau tolera. Mai mult, uciderea lui Soleimani pune în special liderii irakieni în fața unei situații imposibile. Deja fragilul guvern de la Bagdad se confruntă cu proteste masive de stradă din cauza condițiilor economice și a corupției politice. Demonstrațiile de stradă au dus la sute de victime în rândul civililor și la demisia premierului Adel Abdul Mahdi la sfârșitul lunii noiembrie. Milițiile șiite pro-Iran au exacerbat aceste probleme în scopul provocării unei emoții colective anti-SUA, care să ducă la retragerea completă a forțelor militare americane de pe teritoriul Irakului. Uciderea lui Soleimani ar putea reprezenta exact fitilul care să declanșeze o explozie socială de proporții în Irak, îndreptată împotriva Statelor Unite.

Confruntat la rândul său cu probleme interne, Iranul va încerca să găsească o supapă pentru aceste nemulțumiri și va fi forțat să retalieze într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu. Cel mai probabil, retalierea se va produce în logica războiului asimetric, prin operațiuni subterane, de vreme ce liderii de la Teheran sunt conștienți de faptul că în domeniul armamentului convențional, Statele Unite sunt superioare. Un război deschis ar fi fatal regimului de la Teheran și din acest motiv el este destul de improbabil. Totuși, Iranul deține câteva avantaje. Închiderea strâmtorii Ormuz din Golful Persic ar putea afecta serios prețul global al țițeiului și ar reprezenta o lovitură pentru statele dependente de importul de petrol din Golful Persic. Totodată, Teheranul ar putea să-și activeze rețelele politice șiite din Orientul Mijlociu, precum și aliații militari din zonă. Iranul menține legături foarte strânse cu numeroase organizații teroriste precum Hezbollah în Liban, Hamas în Fâșia Gaza și miliții șiite în Irak și Siria. Activarea acestor elemente pro-Iran ar putea crea haos pe tot cuprinsul Orientului Mijlociu.

Alternativa SUA la uciderea lui Soleimani

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo a justificat decizia SUA de-al lichida pe Soleimani, spunând că generalul Iranian pregătea  o „acţiune de anvergură” care ameninţa „viaţa a sute sau mii de americani” și că “lumea este mai sigură” după eliminarea acestuia. Totuși, în lipsa unor date factuale, declarațiile Secretarului de Stat american nu reprezintă decât o justificare. Cu siguranță că Qasem Soleimani reprezenta un pericol pentru lumea liberă, dar uciderea sa nu face “lumea mai sigură”. Dimpotrivă, așa cum am arătat mai sus, Iranul este acum obligat să retalieze. Acțiunea unilaterală a Statelor Unite nu și-a găsit aprobarea nici la nivelul statelor membre al Uniunii Europene, Mike Pompeo precizând că  “europenii nu au fost atât de ajutor cum mi-aș fi dorit să fie”. Puși cu spatele la zid și temându-se să nu pară slabi, liderii de la Teheran nu mai au altă alternativă acum decât retalierea. Alternativa la provocarea lansată odată cu uciderea lui Soleimani ar fi putut-o reprezenta o politică de îngrădire a Iranului. Confruntat deja cu sancțiuni economice și probleme serioase pe plan intern regimul de la Teheran ar fi fost îngrădit cu ușurință și ținut sub control. Acum, această alternativă lasă treptat locul unei confruntări militare asimetrice din care lumea nu va ieși mai sigură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *