Uciderea ursoaicei „periculoase” în nordul Italiei stârneşte furia ecologiştilor şi nemulţumirea ministrului mediului

Sursa foto: Pixabay

Autorităţile locale din Trento, în nordul Alpilor italieni, au ucis marţi o ursoaică ce era considerată „periculoasă” după ce a rănit un turist francez la începutul lunii iulie. Decizia a stârnit proteste din partea grupurilor pentru drepturile animalelor şi critici din partea ministrului mediului, relatează Reuters.

Corpul forestier local a împuşcat ursoaica, cunoscută sub numele de KJ1, după ce a localizat-o prin intermediul colierului radio – utilizat pentru urmărirea şi monitorizarea animalelor sălbatice – la ordinul lui Maurizio Fugatti, şeful autorităţii provinciale din Trento.

„KJ1 era un specimen periculos”, a declarat autoritatea locală, adăugând că ursoaica a intrat în contact cu oamenii de şapte ori, inclusiv în incidentul în care a fost rănit turistul francez care făcea jogging.

Cu toate acestea, ministrul mediului din Italia s-a alăturat grupurilor pentru drepturile animalelor condamnând acţiunea. „Uciderea urşilor individuali nu este soluţia la problemă”, a declarat ministrul Gilberto Pichetto Fratin, adăugând că i-a comunicat liderului local Fugatti punctul său de vedere.

Zona din jurul oraşului Trento, care a fost repopulată cu urşi începând din 1999 în cadrul unui program finanţat de UE, a înregistrat mai multe atacuri ale urşilor în ultimii ani, ridicând întrebări cu privire la modul de a realiza o coabitare reuşită cu animalele.

Ministrul a declarat că Italia plăteşte preţul pentru că a folosit imaginea ursului pentru a promova regiunea în rândul turiştilor şi că sterilizarea este o modalitate mai bună de a rezolva problema.

Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor (OIPA) a declarat că ursoaica avea în jur de 22 de ani şi avea trei pui care acum trebuie să se lupte să supravieţuiască pe cont propriu.

„Animalele sunt fiinţe simţitoare care trebuie respectate şi îngrijite şi nu obiecte care trebuie îndepărtate”, a afirmat OIPA într-o declaraţie, acuzându-l pe Fugatti că urmăreşte o strategie „anti-urşi”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: