Skip to content
Europa

Ucraina a început construcția unei autostrăzi care va lega Kievul de Chișinău

diez.md

Ucraina a început construcția unei autostrăzi moderne care va face legătură între orașele Kiev și Chișinău. Costul total al proiectului este estimat la 100 de milioane de euro.

Ucraina a început deja construcția unei autostrăzi moderne care să facă legătură între Kiev și Chișinău și construirea unui pod de frontieră peste râul Nistru”, informează serviciul de presă al președintelui Ucrainei, potrivit RBC Ucraina.

În timpul conversației, Zelenski și Sandu au mai discutat despre necesitatea intensificării cooperării economice ucrainene-moldovenești. În plus, șeful statului ucrainean a felicitat-o pe Sandu pentru scorul PAS-ului la alegerile parlamentare anticipate.

Podul peste râul Nistru, situat între localitatea Cosăuți din raionul Soroca și orașul Yampil (Ucraina) va avea o lungime de circa 641 de metri, două benzi de circulație, două benzi de siguranță, două piste pentru cicliști, două trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de circa 667 de metri pe partea ucraineană.

Drumul de acces cu o lungime de circa șapte kilometri este preconizat în preajma localităților Cosăuți și Iorjnița, ajungând spre drumul de ocolire al municipiului Soroca.

Acest drum va asigura conexiunea dintre podul peste Nistru cu drumul național R14.1 R14 – Cosăuți – frontiera cu Ucraina și va fi construit din mijloacele financiare ale Republicii Moldova. (Lucrările de construcție a podului peste râul Nistru se vor desfășura din mijloacele financiare ale Ucrainei).

Podul peste râul Nistru este de o importanță strategică pentru Republica Moldova. Acesta va asigura un coridor de tranzitare a teritoriului Republicii Moldova către Uniunea Europeană, inclusiv va reduce considerabil timpul de deplasare din Chișinău spre Kiev, transmite diez.md.

Aceste două inițiative (autostrada și podul) au fost discutate încă în luna ianuarie 2021 între președinta Republicii Moldova Maia Sandu și președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *