Skip to content
Internațional

Ucraina anunţă retragerea simultanăa trupelor sale şi separatiste proruse într-un sector-cheie de pe linia frontului în regiunea Lugansk

Ucraina a anunţat marţi începutul retragerii trupelor sale şi ale separatiştilor proruşi dintr-un sector-cheie de pe linia frontului, în regiunea ucraineană Lugansk (est), relatează AFP.

Procesul de dezangajare a început de ambele părţi (…) în apropiere de localitatea Zolote-4”, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat.

Această operaţiune – aşteptată de mai multe săptămâni, dar amânată în mai multe rânduri din cauza unor schimburi de focuri în această zonă – prevede ca armatele beligerante să se retragă simultan din poziţii, în virtutea unui acord semnat în 2016, dar care nu a fost aplicat niciodată, anunță news.ro.

Această idee a provocat, în ultimele săptămâni, proteste aprige la Kiev, mai ales din partea celor care au participat la război împotriva separatiştilor.

O organizaţie naţionalistă şi-a desfăşurat activiştii la Zolote, pentru a împiedica o eventuală retragere a trupelor ucrainene în acest sector.

Ucraina se confruntă de cinci ani cu un război cu separatişti proruşi susţinuţi de Moscova, soldat cu aproape 13.000 de morţi.

În pofida unei scăderi considerabile a intensităţii violenţelor după acordurile de pace de la Minsk din 2015, procesul de soluţionare politică se află într-un punct mort.

Retragerea trupelor de la Zolote şi în alte două sectoare de pe linia frontului, este o condiţie prealabilă impusă de Rusia în vederea desfăşurării, la Paris, a unui summit în ”formatul Normandia” între preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Volodimir Zelenski, francez Emmanuel macron şi cancelarul german Angela Merkel, în vederea unei relansări a procesului de pace în estul Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *