Ucraina are la dispozitie o luna pentru a evita intrarea in incapacitate de plata – The Economist

Sursă foto: Unsplash

In luna august expira termenul pentru plata datoriilor Ucrainei pentru euroobligatiuni. Detinatorii de euroobligatiuni vor cere rascumpararea de la Ucraina, iar daca nu se va ajunge la un nou acord, Kievul ar putea ameninta cu intrarea in incapacitatea de plata, relateaza The Economist.

Dupa cum noteaza publicatia, Ucraina are la dispozitie o luna pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. FMI doreste ca Ucraina sa fie de acord cu stergerea datoriilor, dar in timpul ramas, un acord este putin probabil. Daca Ucraina declara incapacitate de plata, aceasta va indica o lipsa alarmanta de incredere a investitorilor privati in angajamentele Occidentului. Pe termen lung, acest lucru s-ar putea dovedi a fi un dezastru pentru redresarea tarii.

Creditorii avertizeaza Ucraina ca „risca daune semnificative”, avand in vedere posibilele dificultati in atragerea investitorilor financiari in viitor in caz de incapacitate de plata.

Ucraina are nevoie de spatiu fiscal. La sfarsitul anului, raportul datorie/PIB se va apropia de 94% – o cifra ridicata pentru o economie de marimea sa, cu o istorie financiara dificila. Ajutorul aliat vine sub forma de arme, echipamente si fonduri alocate, nu in numerar. Doar 8 miliarde de dolari din recentul pachet american vor ajunge direct la guvernul ucrainean, echivalentul a putin mai mult de un sfert din cheltuielile sociale anuale ale Ucrainei, si asta sub forma de imprumut. UE intentioneaza sa ofere ceva mai mult, 38 de miliarde de dolari pe trei ani.

Potrivit FMI, cu o restructurare atat de radicala precum cea propusa de Ucraina, tara va putea doar sa faca fata cheltuielilor.

Companiile straine, proprietarii obligatiunilor, intentioneaza sa faca presiuni asupra Ucrainei pentru a incepe sa plateasca din nou dobanzile la datoria sa anul viitor. Trebuie remarcat faptul ca Ucraina nu a reusit sa ajunga la un acord cu un grup de detinatori de obligatiuni privind restructurarea datoriei comerciale in valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari in timpul negocierilor oficiale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: