Skip to content
Externe

Ucraina: Armistiţiul anunţat de Rusia nu este credibil, afirmă Josep Borrell

europarl.europa.eu

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat vineri drept „ipocrizie” armistiţiul anunţat de Moscova în Ucraina, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, neconsiderând-l credibil, informează AFP.

„Kremlinul este lipsit de credibilitate, iar această declaraţie privind dorinţa unui armistiţiu unilateral nu este credibilă”, a declarat Borrell presei cu ocazia unei vizite la Fez, în Maroc.

„Răspunsul care ne vine tuturor în minte este scepticismul cu privire la atât de multă ipocrizie”, a afirmat el.

Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte un armistiţiu „pe toată linia de contact între părţi în Ucraina” la 6 şi 7 ianuarie, prima încetare a focului de amploare de la începutul invaziei ruse din urmă cu aproape un an. În ciuda acestui anunţ, vineri au continuat duelurile de artilerie.

Pentru ca armistiţiul să poată fi considerat valabil, „trebuie să înceteze complet atacurile militare. Trebuie ca trupele (ruse) şi materialul lor militar să se retragă de pe teritoriul ucrainean”, a explicat Borrell, după o întâlnire cu studenţii la Universitatea Euro-Mediteraneeană.

„În absenţa unor astfel de acţiuni concrete, un armistiţiu unilateral pare o tentativă a Rusiei de a câştiga timp pentru a-şi regrupa trupele şi pentru a încerca să-şi restabilească reputaţia internaţională puternic afectată”, a subliniat Borrell.

El a acuzat de asemenea „propaganda” rusă care a pus pe seama „sancţiunilor europene” explozia mondială a preţurilor la bunurile alimentare şi la energie, care afectează în special Africa.

„Este complet fals. Armata rusă este cea care a distrus silozuri de cereale, care a distrus şi a plantat mine pe câmpuri, a distrus drumurile şi a blocat porturile din Ucraina”, a subliniat înaltul oficial european.

Borrell închei vineri o vizită oficială de două zile în Maroc, ţară acuzată de media că a fost implicată în scandalul de corupţie din Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *