UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Manifestaţii pro-ucrainene cu mii de participanţi, în mai multe oraşe europene

Sursă foto: X

Manifestaţii de susţinere a Ucrainei s-au desfăşurat în mai multe oraşe europene sâmbătă, ziua ce marchează doi ani de la lansarea invaziei ruse, în timp ce doar un procent redus al cetăţenilor europeni cred într-o victorie ucraineană în acest război cu Rusia, consemnează AFP.

Numărul participanţilor la fiecare dintre aceste manifestaţii a fost cel mult de ordinul miilor, printre participanţi fiind şi numeroşi ucraineni.

În Germania, demonstraţii de acest fel au avut loc în special la Berlin, Koln, Frankfurt, Munchen şi Stuttgart. „Locul nostru al tuturor în această luptă pentru libertate este alături de prietenii noştri ucraineni”, a spus primarul Berlinului, Kai Wegner, oraş unde s-au adunat circa 5.000 de manifestanţi. Poarta Brandenburg a fost iluminată în cursul serii în galben şi albastru, culorile drapelului ucrainean.

De asemenea mii de persoane au defilat la manifestaţii similare în Franţa, în oraşele Paris, Lille, Rouen, Nice sau Toulouse, unii strigând lozinci împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi exprimându-şi solidaritatea faţă de Ucraina, dar şi îngrijorarea într-un moment în care armata ucraineană aflată în criză de oameni şi muniţii face greu faţă acţiunilor ofensive ale trupelor ruse mai numeroase şi mai bine echipate.

Alte mii de persoane au luat parte la o demonstraţie similară la Londra. Manifestaţii de acelaşi fel mai notabile, cu sute sau cel mult câteva mii de participanţi, de asemenea cu numeroşi ucraineni, au avut loc la Madrid, Dublin, Stockholm, Berna, Belgrad, Milano sau Atena.

La doi ani de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, cetăţenii europeni sunt pesimişti cu privire la şansele acesteia de a câştiga războiul, relevă un sondaj efectuat în 12 state europene de Consiliul european pentru relaţii internaţionale (ECFR) şi publicat săptămâna aceasta.

Numai 10% dintre participanţii la acest sondaj cred că războiul se va încheia cu o victorie a Ucrainei, faţă de 20% care văd posibilă o victorie a Rusiei, iar 37% estimează că în cele din urmă conflictul se va termina printr-un compromis.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: