UCRAINA-DOI ANI DE RĂZBOI/ Războiul cu Rusia se va încheia numai ”în termenii” doriţi de Ucraina, afirmă Zelenski

Sursă foto: president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat sâmbătă doi ani de la începutul invaziei ruse printr-o ceremonie de comemorare a victimelor războiului, la care au participat şi oficiali străini pe aerodromul Hostomel din apropiere de Kiev, unde el a promis că acest război se va încheia numai „în termenii” doriţi de Ucraina şi fără concesii teritoriale faţă de Rusia, consemnează agenţiile DPA şi EFE.

„Fiecare om normal doreşte ca războiul să se sfârşească, dar niciunul dintre noi nu va permite sfârşitul Ucrainei”, a spus Zelenski în discursul susţinut pe aerodromul Hostomel, având în fundal avioane distruse în bătălia pentru acest obiectiv strategic.

Războiul se va încheia numai „în termenii” noştri şi cu o pace „justă”, fără concesii teritoriale făcute Rusiei, a indicat preşedintele ucrainean, în timp ce armata rusă controlează circa o cincime din teritoriul Ucrainei şi a revenit în ofensivă după eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută, fără să se întrevadă perspective pentru negocieri de pace.

Venit la ceremonie împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu premierul belgian Alexander de Croo, cel canadian, Justin Trudeau, şi cu şefa guvernului italian Georgia Meloni, Zelenski a împărţit decoraţii militarilor ucraineni şi a rememorat bătălia de la Hostomel. „Aici este locul unde el (preşedintele rus Vladimir Putin) a suferit înfrângerea sa fundamentală”, a susţinut Zelenski, care, la fel precum toţi liderii prezenţi la ceremonie, a prezentat bătălia pentru acest aerodrom drept o înfrângere a armatei ruse la începutul invaziei.

Totuşi, în urma acelei bătălii trupele ruse au reuşit să ocupe aerodromul, pe care l-au părăsit apoi în aprilie 2022 odată cu retragerea lor de la periferia Kievului şi din toată partea de nord a Ucrainei, fără să fi existat vreo contraofensivă ucraineană, după ce Rusia a decis să-şi concentreze operaţiunile militare pe fronturile din estul şi sudul Ucrainei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: