Skip to content
Internațional

Ucraina exclude orice fel de concesie teritorială. Rusia și-a intensificat atacurile în est

Twitter

Ucraina a exclus un armistițiu sau vreo eventuală concesie teritorială în favoarea Rusiei, iar președintele Poloniei a declarat că orice pierdere de teritoriu ucrainean ar fi o „lovitură uriașă” pentru întregul Occident, transmite Reuters.

Rusia a intensificat ofensiva în regiunile Donbas și Mykolaiv, atacând cu lovituri aeriene și focuri de artilerie, în ceea ce Ucraina a descris ca fiind o strategie rusă de „pârjolit câmpiile” pentru a câștiga controlul pe frontul de est.

„Acest război trebuie să se încheie cu restabilirea completă a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, a subliniat Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean.

Președintele polonez Andrzej Duda a oferit sprijinul Varșoviei și a spus, duminică, la Kiev, că e necesară retragerea completă a forțelor ruse și sacrificarea de teritoriu ucrainean ar fi o „lovitură uriașă” pentru întregul Occident.

„Doar Ucraina are dreptul să decidă cu privire la viitorul său”, a afirmat liderul polonez.

În aceeași ședință parlamentară a vorbit și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a reluat apelul pentru sancțiuni economice mai dure împotriva Rusiei, informează b1tv.ro.

„Când trebuie oprită agresiunea nu ar trebui folosite jumătăți de măsură”, a punctat Zelenski.

În conferința comună pe care a susținut-o cu Andrzej Duda, el a spus că pe frontul din estul țării mor în fiecare zi între 50 și 100 de ucraineni. Președintele Ucrainei a părut să se refere la pierderi militare.

Rusia a lansat o ofensivă majoră în Lugansk, una dintre cele două provincii din Donbas, după săptămâni întregi de lupte pentru a cuceri orașul Mariupol.

Cele mai intense bătălii se dau în jurul orașelor-gemene Sievierodonețk și Lysychansk, a declarat duminică Vadym Denysenko, consilier în Ministerul ucrainean al afacerilor interne.

Autoritățile ucrainene au acuzat Moscova că vrea „să șteargă Sievierodonețk de pe fața pământului”.

În apropiere de oraș au continuat bombardamentele și „luptele grele”, însă forța rusă de invazie nu a reușit să captureze localitatea Oleksandrivka, se arată într-un comunicat transmis de armata ucraineană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *