Ucraina vrea să-și reglementeze mai bine exporturile agricole. Pentru a putea exporta, companiile vor trebui să fie înregistrate în Registrul Agrar de stat, supuse TVA-ului, și sa nu aibă datorii fiscale sau întârzieri la restituirea câștigurilor în valută.
Guvernul ucrainean a decis ca societățile autorizate să exporte produse alimentare să fie supuse TVA-ului, o sursă importantă de venit pentru țară.
Guvernul a anunțat că va introduce înregistrarea obligatorie a companiilor care exportă produse alimentare. Scopul: prevenirea abuzurilor în exportul de bunuri agricole, în special, evaziunea fiscală.
” Autoritățile estimează că aproape o treime din produsele ucrainene destinate exportului sunt plătite în prezent în numerar și fără plata taxelor necesare. Exista ascunderea sau transferul ilegal de încasări în valută în conturi situate în afara Ucrainei” notează agenția Reuters, citata de Terre-net.
Exporturi de cereale ucrainene- doar 13,3 Mt pe întregul an de comercializare 2023/24
Potrivit Ministerului Agriculturii ucrainene, exporturile de cereale au scăzut de la 4,22 Mt în octombrie 2022 la 2,15 Mt în octombrie 2023.
Este o scădere bruscă care ar putea fi legată de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și de bombardarea rusă a terminalelor de export de la Dunăre, conform operatorilor.
De ceva timp, Ucraina întărește controalele asupra exporturilor agricole. Potrivit Reuters citat de Terre-net, in august, regiunea Odessa a condiționat încărcarea navelor de o analiză preliminară a legalității originii cerealelor. Iar țara a anunțat suspendarea plăților în numerar în porturile dunărene, notează Agritel.
Potrivit UkrAgroConsult se estimează că exporturile de grâu ucrainene ar atinge doar 13,3 Mt pe întregul an de comercializare 2023/24, comparativ cu 16,9 Mt în 2022/23 și 18,8 Mt în 2021/22.
Pentru porumb, țara ar livra 21 Mt în această campanie, față de 28 Mt în 2022/23 și 25 Mt în 2021/22.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News