Skip to content
Internațional

Ucraina: Incendiile se apropie de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, iar fumul a ajuns şi în Belarus

Featured Video Play Icon

Incendiile care se manifestă de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt la mai puţin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar serviciile de urgenţă spun că situaţia este sub control. NASA a declarat că fumul de la incendii a ajuns deja în Belarus.

În Ucraina, incendiile din păduri, izbucnite cu peste o săptămână în urmă, sunt la mai puţin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl dar autorităţile susţin că situaţia este „foarte îngrijorătoare dar sub control”.

Serviciului pentru Situaţii Excepţionale a precizat că nivelul radiaţiilor nu a crescut nici la Kiev, nici în zona de excludere din jurul centrale. Cu toate acestea, activişti pentru protejarea mediului avertizează că incendiile ar putea provoca răspândirea unei cenuşe radioactive de la locul celui mai mare accident nuclear din istorie, explozia reactorului de la Cernobîl din 1986.   Potrivit fotografiilor luate de NASA, incendiul a ajuns la Pripyat, oraşul abandonat după accident şi în apropierea centralei nucleare, scrie Adevarul.

Fumul toxic din Cernobîl, emanat în zona pădurilor crescute pe un fond radioactiv, afectate de incendii, ar putea curând să răspândească pe vaste zone ale Europei, avertizează specialiştii, în timp ce pompierii se luptă pentru a localiza focul violent izbucnit în zona de excludere din Cernobîl.

Sute de pompieri au fost dislocaţi pentru a lupta împotriva focului care s-a apropiat periculos de locul cunoscutului dezastru nuclear din 1986. Autorităţile se tem că incendiile ar putea ajunge la vehicule abandonate în fosta uzină, provocând explozii puternice şi răspândind fumuri toxice în toată ţara şi în Europa. Ţările europene vulnerabile sunt vecinii, Polonia, Belarus, România, Ungaria, Slovacia şi Moldova, scrie sursa citată.

Kateryna Pavlova, un înalt oficial implicat în acţiune, a avertizat că situaţia este departe de a fi controlată. Ea a spus: „Momentan, nu putem spune că focul este controlat”.   NASA a declarat că fumul de la incendii a ajuns deja în Belarus. Filmările aeriene realizate săptămâna trecută au arătat fum peste capitala Kiev.

Peste 300 de pompieri şi 85 de echipamente au fost dislocate pentru a opri flăcările în zona de excludere. De asemenea, au fost proiectate trei avioane Antonov (AN-32P) şi două elicoptere MI-8 pentru a turna apă. Peste 250 de tone de apă a fost aruncată de aeronave, a declarat agenţia de stat pentru gestionarea zonei de excludere.   Incendiul a început acum nouă zile. Săptămâna trecută, poliţia a arestat un bărbat sub suspiciunea că ar fi pornit un incendiu în zona de excludere din Cernobîl.

Incendiile care se manifestă de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt la mai puţin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar serviciile de urgenţă spun că situaţia este sub control.

Experţii în mediu avertizează că incendiile pot arunca cenuşă radioactivă de la locul celui mai grav accident nuclear din lume care a avut loc în 1986, punând în pericol locuitorii din apropiere şi din capitala Kiev.

Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis într-un comunicat din 13 aprilie că nivelul radiaţiei din regiunea Kievului „nu depăşeşte valorile naturale”, iar cele din zona de excluziune din jurul centralei nucleare sunt „neschimbate”.

Cu toate acestea, Greenpeace Rusia a avertizat că incendiile care se manifestă în zona de excluziune sunt mai mari decât autorităţile de la Kiev recunosc şi prezintă un risc radioactiv.   Imagini din satelit de la agenţia NASA arată că incendiile au ajuns la marginea oraşului abandonat Prîpeat şi sunt doar la marginea centralei nucleare dezafectate.

Vânturile puternice au împiedicat eforturile pompierilor care au format bariere pentru a încerca să localizeze incendiul şi a permite echipamentelor să pătrundă în zonă.   Incendiile au pornit în 3 aprilie în partea vestică a zonei de excluziune care este nelocuită şi s-a extins în pădurile din apropiere.

Poliţia a identificat un tânăr de 27 de ani care este suspectat că a pornit incendiul. Bărbatul le-ar fi spus autorităţilor că ar fi dat foc unor gunoaie „pentru distracţie”.

Mai multe regiuni din Ucraina au raportat incendii de vegetaţie pe fondul condiţiilor de secetă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *