Skip to content
Externe

Ucraina: La Kiev a nins peste noapte

În capitala Ucrainei, Kiev, a nins în noaptea de luni spre marţi şi s-a aşternut zăpada, relatează EFE.

„Generalul iarnă, generalul iarnă îi va opri pe ruşi!„, a comentat pentru agenţia de presă spaniolă Oleksandr, care locuieşte în centrul Kievului.

Temperaturile au scăzut încă de luni cu câteva grade Celsius, iarna refuză să cedeze locul primei zile de primăvară, 1 martie, iar temperaturile sunt sub pragul îngheţului.

În ciuda războiului, utilajele de deszăpezit au strâns şi depozitat zăpada în mai multe mormane în Piaţa Independenţei (Maidan).

Imediat ce un supermarket ridica obloanele, la porţile sale se adunau zeci de persoane.

„Am venit cu noaptea în cap, pentru că după aceea va fi o coadă interminabilă. Nu mai am aproape nimic în frigider”, spune Iuri.

Grupurile de apărare a oraşului nu au lăsat garda jos, în special pe fondul relatărilor privind prezenţa unor grupuri de sabotori ruşi şi în pofida faptului că luni a avut loc prima rundă de negocieri între cele două părţi ale conflictului, Ucraina şi Rusia.

„În cartierul meu am pregătit cocteiluri Molotov. Eu mă simt ucrainean şi voi apăra oraşul. Nu putem permite ca o ţară democratică să cadă pradă unui regim fascist”, comenta Jeff, un contabil din Islanda, care trăieşte la Kiev de 11 ani.

Clădirea Primăriei din Kiev şi-a baricadat intrarea şi ferestrele cu saci cu pământ.

Toate restaurantele, băncile şi centrele comerciale sunt închise.

Primăria capitalei a informat că în oraş „există apă, electricitate şi căldură” şi că serviciile municipale îşi întăresc apărarea împrejurul oraşului traversat de râul Nipru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *