Ucraina nu se va alătura NATO la finalul summitului de la Vilnius, anunţă Casa Albă

NATO
Sursă foto: nato.int

Ucraina „nu se va alătura NATO” la finalul summitului de la Vilnius, preconizat pentru săptămâna viitoare, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit AFP.

Această declaraţie intervine într-un moment în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează un turneu internaţional vizând în special să obţină mai mult sprijin pentru ambiţia Kievului de a se alătura NATO, înaintea unui summit al Alianţei în 11 şi 12 iulie, la Vilnius, în Lituania.

Totodată, SUA au confirmat că vor furniza muniţii cu fragmentaţie Ucrainei, depăşind în un prag important în ceea ce priveşte tipurile de armament oferite Kievului pentru a se apăra împotriva Rusiei, notează Agerpres.

Este o decizie dificilă. O amânasem pentru o vreme„, a declarat presei Sullivan, adăugând în acelaşi timp că este „ceea ce trebuia făcut”.

SUA urmau să anunţe vineri trimiterea către Ucraina a unor muniţii cu fragmentaţie, interzise în numeroase ţări, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari, decizie care, potrivit Kievului, va avea un „impact psiho-emoţional extraordinar” asupra forţelor de ocupaţie ruse, transmite Reuters.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: