Skip to content
Politică

Ucraina si separatistii prorusi au ajuns la un acord

Într-un gest de susținere a unei încetări a focului, Ucraina și separatiștii proruși au convenit miercuri să depună eforturi pentru oprirea completă a tuturor violărilor armistițiului incepand de marți, 1 septembrie, au declarat reprezentanți ai OSCE și un rebel, informeaza realitatea.net.

Cele două părți au căzut de acord în februarie să înceteze focul între forțele lor în estul Ucrainei în paralel cu un proces politic, inclusiv planuri pentru alegeri locale și stabilirea unui statut special de auto-management pentru regiunile separatiste.

Dar ciocnirile sporadice între cele două forțe, în care au fost utilizate artileria și alte arme, iar civili, soldați ucraineni și separatiști au fost uciși, au subminat acordul. Ambele părți se acuză reciproc de încălcări.

Grupul tripartit de contact consideră că este important să se ajungă la o încetare a focului solidă de la începutul anului școlar următor„, a declarat Martin Saidik, un oficial de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, reporterilor la Minsk, Belarus.

Amintim ca așa-numitul „grup de contact”, în care iau parte reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și grupuri separatiste, se întâlnește sub auspiciile OSCE.

A fost o propunere de a pune capăt bombardamentelor de la 1 septembrie. Astăzi, există speranța că de la 1 septembrie vom reuși deplin să punem capăt focurilor. În acest moment, toate părțile și-au exprimat intenția de a respecta această idee„, a afirmat liderul rebel Vladislav Deinego.

Anterior, miercuri, un purtător de cuvânt militar la Kiev a anunțat că doi soldați ucraineni au fost uciși în atacuri ale separatiștilor în ultimele 24 de ore.

Peste 6.500 de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului în estul Ucrainei, în aprilie anul trecut, după ce Rusia a anexat Crimeea ca răspuns la răsturnarea președintelui pro-Moscova de proteste de stradă la Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *