Skip to content
Republica Moldova

Ucraina susține că ar putea rezolva problema transnistreană „cât ai pocni din degete”. Zelenski, mesaj pentru R.Moldova: Să nu vă fie frică!

The Moscow Times

Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană „cât ai pocni din degete”, dar mai întâi autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, a declarat Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu video acordat marţi seară pentru Feigin Live, citat de portalul Deschide.md.

„Aici trebuie să spunem că Republica Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi. Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană”, a declarat Arestovici, fără a da detalii, potrivit Digi24.

Și România ar putea ajuta R.Moldova

Oficialul ucrainean a mai declarat că, pe lângă Ucraina, o altă ţară care poate ajuta Republica Moldova în cazul unei eventuale agresiuni militare din partea separatiştilor proruşi este România. Arestovici a vorbit despre apropierea dintre Bucureşti şi Chişinău, menţionând că vorbeşte despre practic acelaşi popor, notează Deschide.md.

„În Transnistria sunt circa 1.600 de soldaţi ruşi, plus aşa zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem. Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Şi cel mai bun lucru pe care-l poate face Republica Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina şi România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt acelaşi popor. Există şi mulţi moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziţia că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeaşi. E cert că sunt apropiaţi cu românii”, a declarat Arestovici.

Consilierul președintelui ucrainean Zelenski a comentat şi ameninţările Moscovei la adresa Republicii Moldova.

„Idioţi. Primele persoane de la Moscova declară că Rusia trebuie să ocupe R. Moldova. Super, mai deschid un front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se mişte către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus”, a apreciat consilierul lui Zelenski.

Zelenski: Rusia încearcă să atragă Transnistria în războiul său

Kievul acuză Moscova că încearcă să destabilizaze Transnistria, după mai multe explozii care au stârnit temeri că războiul va veni și peste Republica Moldova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că Rusia încearcă să atragă Transnistria în războiul său.

„Acesta este încă unul dintre pașii planificați de Federația Rusă. Serviciile lor speciale au lucrat acolo și nu este pur și simplu de dragul știrilor false. Este clar de ce: vrea să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova, arătându-i ce se va întâmpla dacă Moldova va continua să susțină Ucraina”, a spus Zelenski, potrivit Digi24.

„În ceea ce privește trupele ruse prezente permanent pe teritoriul regiunii ocupate temporar a Moldovei, Transnistria, de mulți ani, știm că sunt permanent în așteptare pentru un ordin de marș. Dar știm dimensiunea lor și forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru a le face față. Să nu vă fie frică de ei”, a continuat el.

 

1 comentariu la “Ucraina susține că ar putea rezolva problema transnistreană „cât ai pocni din degete”. Zelenski, mesaj pentru R.Moldova: Să nu vă fie frică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *