Skip to content
Europa

Ucraina va primi granturi în valoare de 30 de miliarde de euro de la țările G7

dw.com

Miniștrii de finanțe ai țărilor G7 vor să inițieze sprijin financiar pentru Ucraina în valoare de aproape 30 de miliarde de euro, notează publicația Der Spiegel, citând surse implicate în negocieri.

Potrivit acestora, Ucraina a cuantificat această nevoie financiară înainte de sfârșitul anului. Se observă că aproximativ cinci miliarde de euro au fost cheltuiți lunar, în special, pentru plăți către angajații de stat sau pensionari, pe care Ucraina încă nu le poate plăti singură.

Fondul Monetar Internațional consideră aceste calcule de înțeles și ajunge și la cifre similare. Asistența va fi acordată sub formă de împrumuturi și granturi, ceea ce va însemna că Kievul nu va trebui să returneze întreaga sumă.

Suma de 30 de miliarde de euro prevede că ostilitățile se vor încheia într-un an. De obicei, cantitatea de asistență pe care o alocă G7 este împărțită între aceste țări în funcție de nivelul lor de dezvoltare economică. Germania, în special, se află pe locul trei în rândul țărilor din G7.

Cu toate acestea, nu toate statele sprijină acest proiect, notează Spiegel. O țară europeană nu a fost încă de acord să participe la program. G7 include Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Franța, Italia și Canada.

Jurnaliștii publicației Spiegel, citati de b1.ro, adaugă că Marea Britanie și SUA sunt mai puternice. În special, ei propun confiscarea unor cantități mari de active ale oligarhilor ruși și folosirea acestora pentru finanțarea ajutorului acordat Ucrainei.

Prin urmare, încă nu este clar dacă țările G7 vor putea accepta acest pachet de sprijin financiar pentru Ucraina săptămâna viitoare, conchide ediția germană. Este posibil ca șefii de stat și de guvern să ajungă la un acord abia la summitul din iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *