Skip to content
Societate

Ucrainenii refugiaţi în România, mesaje de 1 Decembrie: „Cea mai prietenoasă țară. Îți vom fi mereu recunoscători, România!”

Inquam Photos / Silviu Filip

Ucrainenii din România trăiesc de 1 Decembrie visul românesc. Mulți au au transmis mesaje românilor de 1 Decembrie, Ziua Națională.

Irina Krylova a reușit să fugă din iadul din Mariupol la Constanța. Acum, se simte în siguranță în Constanța. De 1 Decembrie, ea a transmis românilor: „Dragi români! În numele tuturor femeilor din Ucraina care locuiesc în Constanța, aș dori să vă felicit de ziua națională! Vreau să vă urez ție și minunatei dumneavoastră țări pace, bunătate și prosperitate! Vreau să-mi exprim profunda recunoștință tuturor pentru primirea călduroasă într-un moment atât de dificil pentru noi, pentru ajutorul nemărginit oferit nouă, pentru inimile voastre bune! Îți vom fi mereu recunoscători, România!

Irina Krylova a povestit cât de dramatică a fost viața de după 24 februarie. „Am avut o viață fericită și am avut încredere în viitor. Orașul nostru european și turistic s-a dezvoltat foarte repede. La 24 februarie am împachetat doi saci cu lucruri și ne-am gândit să mergem undeva să așteptăm ca totul să se sfârșească. Cum erau explozii au fost în toată țara, am decis să rămânem acasă. Toate serviciile orașului și poliția au spus că totul va fi bine și noi am crezut. Dar, în foarte scurt timp, orașul nostru a fost cuprins de foc“, rememorează ea dramatismul acelor zile.

O zi mai târziu s-au ascuns în parcarea subterană a clădirii în care locuiau. Dar iadul a continuat și peste tot se auzeau numai explozii. Bombardamentele nu se opreau nici măcar pentru câteva minune. „Casa noastră a zburat în aer, ferestrele și plăcile cădeau la pământ, era înfricoșător“, își amintește Irina.

La 14 martie a aflat că există o cale prin care putem ajunge la Zaporojie. Știa că riscul era mare, dar a înțeles că era și șansa la viață. Așa se face că, în dimineața zilei de 15 martie, grupul său a părăsit parcarea, fără coridor de siguranță. Drumul a fost un infern.

Când am trecut de linia de separare dintre ocupanți și armata noastră, convoiul de mașini a fost atacat. Am văzut cum bombe cad în mașini, între mașini, pe marginea drumurilor. Unele au căzut la câțiva metri de noi. Nu pot să-mi descriu sentimentele la acel moment. Doar am țipat de frică, am ținut icoana în mâini și m-am rugat tot timpul, pentru că totul zbura în jur“, rememorează Irina. Curând a ajuns în Zaporojie, apoi la Hmelnîțkîi și de acolo la Constanța, în siguranță.

Elena Chuhunnikova este actriță și dansatoare din Odessa. Ea și fiica sa au ajuns în România în urmă cu opt luni și atunci a întâlnit, spune ea, „natura bună a poporului român“, scrie adevarul.ro.

Eu, personal, și toți ucrainenii, exprimăm profunda noastră mulțumire României și oricărei persoane care face totul pentru a ne sprijini în momentele dificile. Toți ucrainenii de aici din România spun că aceasta este cea mai prietenoasă țară. Vă felicit sincer cu ocazia Zilei Naționale a României. Fiecărui român îi doresc fericire, prosperitate și iubire, pentru că iubirea este creatorul faptelor bune. Cu cele mai bune urări, Elena Chuhunnikova“.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *